Schimbări majore la REZIDENȚIAT: UMF-urile preiau de la DSP coordonarea rezidențiatului. Repartizarea medicilor practicanți la spitale va fi făcută de UMF
Schimbări majore la REZIDENȚIAT: UMF-urile de la DSP coordonarea rezidențiatului. Repartizarea medicilor practicanți la spitale, făcută de Universitățile de Medicină
Coordonarea programului de rezidențiat va fi gestionată din nou de universitățile de medicină și farmacie (UMF), după o perioadă de 18 ani în care această responsabilitate a revenit Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP). Măsura este reglementată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) nr. 1.066/3.769/2025, publicat în Monitorul Oficial pe 5 mai 2025. Documentul stabilește, de asemenea, modul în care cele două ministere vor gestiona registrul matricol al medicilor rezidenți.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat încă din 10 aprilie emiterea acestui ordin comun, subliniind că trecerea responsabilității înapoi la UMF-uri este firească, având în vedere că acestea pregătesc medicii și ar trebui să fie implicate direct în parcursul lor profesional. Ministerul Sănătății va continua să se ocupe de componenta administrativă și de elaborarea politicilor privind resursele umane din sistemul sanitar.
Rezidențiatul reprezintă etapa de formare practică a absolvenților facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, iar durata stagiului diferă în funcție de specialitate. Este reglementat prin Ordonanța Guvernului nr. 18/2009, modificată recent prin OUG 44/2024, care prevede, începând cu anul 2026, structurarea rezidențiatului în patru subdomenii. Prevederea este în prezent dezbătută în Parlament, în procesul de transformare a ordonanței în lege, după ce a fost contestată de organizațiile studențești.
Conform ordinului, universitățile de medicină vor avea sarcina de a coordona pregătirea rezidenților în cadrul centrelor universitare. Acestea vor aproba detașări, transferuri, schimbări de coordonatori și cereri de modificare a specializării. Tot UMF-urile vor înregistra rotațiile pe module și notele obținute de rezidenți.
De asemenea, universitățile vor fi responsabile pentru repartizarea medicilor rezidenți în spitalele și unitățile sanitare cu care au încheiate parteneriate. Repartiția se va face conform curriculumului național de rezidențiat, în limita locurilor disponibile, pe baza punctajului obținut la concursul național și cu avizul coordonatorilor de program. Rotațiile ulterioare ale rezidenților vor fi stabilite tot de universități, cu acordul coordonatorului de formare.
Potrivit articolului 3, alineatul (3) din ordin, „Direcțiile și departamentele de pregătire în rezidențiat coordonează pregătirea în rezidențiat pentru rezidenții din cadrul centrului universitar respectiv, conform regulamentului propriu, aprobat de senatul instituției de învățământ superior acreditate, în urma consultării cu reprezentanții medicilor rezidenți”.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) și Societatea Studenților la Medicină din București (SSMB) au salutat inițiativa printr-o postare pe rețelele sociale, descriind-o drept un pas către „un sistem mai clar, cu o comunicare mai eficientă, mai puțină birocrație și un nivel crescut de digitalizare”. În acest sens, UMFCD a anunțat dezvoltarea unei platforme digitale aflate în fază pilot, care va permite medicilor rezidenți:
-
să descarce și să trimită cererile de rotație online,
-
să primească semnături electronice direct în contul personal,
-
să evite deplasările și timpii de așteptare la DSP-uri.
Ordinul introduce, de asemenea, un registru matricol național electronic pentru evidența rezidenților, în care sunt înscriși toți medicii confirmați prin ordin de ministru. Fiecare rezident va primi un cod unic de identificare, iar datele vor fi gestionate centralizat la nivel național.
0 Comentarii