Miercuri 28 Septembrie

Sănătatea, domeniul în care românii reclamă cele mai multe abuzuri


Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a centralizat și analizat câteva mii de răspunsuri ale românilor, iar rezultatul a fost limpede - Sănătatea este percepută drept domeniul în care se petrec cele mai multe abuzuri.

Accesul facil la informații, neaplicarea normelor existente și transparența în domeniul Sănătății reprezintă unele dintre cele mai des semnalate probleme de către românii care au fost rugați să se exprime asupra domeniilor în care s-au confruntat cu abuzuri, scrie Antena 3.

Dintre toate situațiile expuse, s-au detașat cinci mari probleme semnalate, majoritate legate de accesul pacienților la informații și transparența în domeniul Sănătății. Astfel, românii au reclamat că nu pot afla cu exactitate care sunt costurile îngrijirilor medicale primite și cum sunt acestea acoperite de asigurările de sănătate și contribuțiile plătite către stat și, în același timp, își doresc să aibă acces facil permanent la istoricul medical propriu, așa cum prevede Legea Dosarului Electronic de Sănătate, notează sursa citată.

Pentru a elimina suspiciunile de malpraxis, dar și pentru o mai bună înțelegere a intervențiilor chirurgicale la care sunt supuși, pacienții români și-ar dori ca aceste operații să fie înregistrate video.

Nu în ultimul rând, pacienții solicită ca legislația în vigoare să fie aplicată, reclamând situații în care legile nu sunt aplicate din cauza lipsei normelor metodologice. La fel, pacienții solicită transparență în ceea ce privește raportarea situației infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), pentru a putea alege singuri unitatea spitalicească în care să se trateze. Această raportare există, însă practica a demonstrat că raportarea fie este ignorată, fie sunt raportate cifre mai mici decât în realitate, fără să existe repercusiuni asupra spitalelor aflate în aceste situații.

Comentarii Facebook