S-a dublat numărul infecțiilor nosocomiale în spitale! Pacienții nu sunt despăgubiți


În anul 2022, infecţiile nosocomiale au făcut peste 14.000 de victime, însă, în România, nu există niciun mecanism prin care pacienţii să fie despăgubiţi pentru că au plecat mai bolnavi din spitale.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în primul trimestru al anului trecut, au fost raportate 14.000 de infecții asociate asistenței medicale. Cele mai multe spitale care au raportat astfel de cazuri sunt cele din Capitală, infecțiile fiind dobândite mai ales în secțiile de Chirurgie și Terapie Intensivă. Cu toate acestea, datele comunicate sunt departe de realitate, pentru că multe unități medicale se feresc să raporteze aceste infecții, scrie Antena 3 CNN.

Toți bolnavii care ajung la spital își doresc să se vindece cât mai repede și să plece sănătoși acasă, însă, din cauza infecțiilor dobândite din spitale, starea unora devine și mai gravă, mulți ajungând chiar să-și piardă viața. Și mai grav este că, în prezent, nu avem o legislație clară, prin care pacienții sau aparținătorii să fie despăgubiți.

Totuși, Colegiul Medicilor a propus ca bolnavii să fie despăgubiți în baza unei polițe de malpraxis, însă, până în acest moment, nu există o decizie care să transforme propunerea în legislație. Inspectorii de la Agenția Națională a Medicamentului au anunțat că, în urma controalelor realizate în unitățile medicale, au descoperit numeroase dispozitive medicale și materiale de protecție neconforme, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook