Românii pe primele locuri la rezistența la antibiotice uzuale! Ce recomandă medicii pentru virozele obișnuite


Folosirea incorectă de antibiotice alimentează rezistenţa antimicrobiană şi este a treia cauză de deces la nivel mondial. Statisticile arată că 50% dintre români încă tratează virozele şi răcelile cu antibiotic. Medicii avertizează că în următorii 30 de ani, se estimează că nu vom mai avea antibiotice cu care să tratăm simple infecţii. 

În 2019 s-au înregistrat aproximativ 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistenţa la antibiotice. Doctorii ne recomandă să tratăm cu antibiotice doar atunci când apar semne de infecţie și doar la recomandarea medicului.

80% din infecțiile respiratorii sunt infecţii virale, deci nu beneficiază de tratament antibiotic. De exemplu, pentru roşu în gât, nu este bine să luam antibiotic", ne explică Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL pentru Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

La fel de important este să nu păstrăm antibioticele de la un eveniment infecţios la altul. De fiecare dată, este bine să lăsăm medicul să ne recomande tratamentul antibiotic adecvat.

Nu păstraţi antibioticele vechi, luaţi-vă reţetele aşa cum au fost recomandate de doctor", adaugă medicul.

De asemenea, tratamentul de antibiotice corect trebuie să dureze între 7-14 zile. Este foarte important să finalizăm tratamentul şi să nu renunţăm la el când credem noi că ne simţim mai bine.

Nu există tratament de antibiotic de 2 sau 3 zile, pacientul se simte mai bine, dar tratamentul trebuie dus la final pentru ca antibioticul să eradicheze toţi microbii din zona respectivă" , a mai adăugat Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu. 

Românii pe primele locuri la rezistența la antibiotice uzuale

Medicii avertizează că în următorii 30 de ani, se estimează ca nu vom mai avea antibiotice cu care să tratăm simple infecţii. În România ne situăm la principalii germeni cu rezistenţă peste 50% la antibioticele uzuale.

Pentru virozele obişnuite, medicii ne recomandă vitamina C, picături de nas, analgezice sau antiinflamatoare. Dacă simptomele durează mai mult de 3,4 zile, apare şi febra sau alte semne care sugerează o infecţie, este bine să ne prezentăm la medicul de familie. Antibioticele pentru copii sunt mai periculoase decât la adult, pentru că ei au imunitatea în formare. Dacă aceştia de mici încep cu rezistenţa la antibiotice, vor urma probleme în viaţa de adult. 

Comentarii Facebook