Premieră medicală în România. Cum au reușit medicii din Cluj să efectueze un auto-transplant renal


O situație medicală ce părea fără ieșire i-a determinat pe chirurgii din Cluj să facă o operație în premieră, pentru România.

Este vorba despre un auto-transplant renal, prin extirparea unei tumore. Pacientul avea un singur rinichi și acela afectat de cancer. Ca să îl salveze, medicii au scos organul, l-au curățat și l-au pus la loc.

Florin a fost operat pentru prima dată de cancer în urmă cu 4 ani. Atunci medicii i-au extirpat rinichiul drept. Acum 3 luni, a aflat însă că boala a recidivat și i-a invadat rinichiul rămas.

Din momentul în care am aflat că trebuie să mă operez și la celelalt, au fost trei luni în care e disperare... nu dormi noaptea, nu stai liniștit”, a mărturisit Florin.

În cazul său, transplantul renal de la un membru al familiei nu a fost posibil.

Intervenția chirurgicală a durat 6 ore

Erau disperați... părinții mei de vârstă înaintată vă dați seama că nu îmi puteau dona, soția așa cum e... nu aveam donator, trebuia să merg pe dializă dacă rezistam, dacă nu...”, a mai spus acesta.

Forțați de situație, medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj au hotărât să facă în premieră un autotransplant, pentru a extirpa tumora. Intervenția a durat 6 ore.

Constă în recoltarea rinichiului de la locul lui și extragerea lui în afară corpului, este nevoie de chirurgia oncologică extirpativă extracorporală, adică disecția rinichiului, în care se extrage tumoră și se reface morfologia renală, și este nevoie de posibilitatea de a se efectua un transplant renal”, a explicat directorul Secției de Urologie și Transplant renal din Cluj.

De când a izbucnit criza sanitară s-au făcut extrem de puține transplanturi în lipsa donatorilor. În plus tot sistemul sanitar s-a concentrat pe bolnavii de Covid.

Pe ansamblu, numărul total de pacienți pe care îi putem trata este mai mic decât dacă nu ne-am fi confruntat cu pandemia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Insitutului de Urologie și Transplant renal din Cluj, conform stirileprotv.ro 

Chiar dacă atenția în momentul de față este îndreptată către consecințele pandemiei SARS-CoV-2, nu trebuie să uităm că sunt acei oameni de pe listele de așteptare, care depind de realizarea acelui transplant, salvator de viață”, a transmis directorul Agenției Naționale de Transplant.

Pe listele de așteptare pentru transplant sunt în jur de 5000 de oameni. Cei mai mulți au nevoie de un rinichi.


Comentarii Facebook