OMS: „Aproape 800 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 27 de țări non-endemice”


Cazurile de variola maimuței confirmate în laboratoare medicale au fost semnalate în  27 de țări non-endemice.  Un total de 780 de cazuri de variola maimuței confirmate în laboratoare medicale au fost semnalate în 27 de țări non-endemice, a anunțat duminică, 5 iunie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a repetat cu această ocazie că riscul sanitar la nivel mondial este moderat, informaează AFP.

Acest număr este fără îndoială subestimat din cauza informațiilor epidemiologice limitate și „este foarte probabil ca alte țări să identifice astfel de cazuri și să existe o nouă propagare a virusului”, au adăugat reprezentanții OMS. În afara pacienţilor deja izolaţi, au fost raportate puţine spitalizări.

Ţările non-endemice în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate, câte unul de fiecare dată, în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, au declarat specialiştii de la OMS într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală. „OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice”, au adăugat experţii de la OMS.

Potrivti OMS, nciun deces nu a fost semnalat în țările non-endemice, spre deosebire de cele endemice: Camerun, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana, unde boala a fost depistată iniţial doar la animale. În primele şapte dintre aceste ţări africane, 66 de decese au fost raportate în decursul primelor cinci luni ale anului 2022.


Comentarii Facebook