Obsesia mâncatului sănătos e o boală. Tulburarea este denumită ortorexie


Oamenii care petrec mai mult de o oră la raioanele alimentare pentru a citi compoziţia etichetei fiecărui produs, care mestecă alimentele de 50 de ori pentru a da impresia creierului că mănâncă mai mult s-ar putea confrunta cu o tulburare denumită ortorexie sau „obsesia mâncatului sănătos”.

În prezent, nu există un consens ştiinţific în ceea ce priveşte ortorexia. Cele două teorii susţinute cel mai frecvent se referă fie la clasarea printre tulburările de comportament alimentar (TCA), fie printre tulburările obsesive de comportament. Ortorexia, care face obiectul unui număr mic de cercetări, poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări şi elaborat de Steven Bratman, medic american care a dat în 1995 acest nume unei tulburări de care suferea chiar el, scrie Agerpres, preluând AFP.

​​„Dacă pacientul face o distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase, iar emoţii puternice şi disproporţionate îl invadează în legătură cu alimentele nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, se confruntă probabil cu ortorexie”, a rezumat Alexandre Chapy, un psiholog francez.

Aceste persoane adoptă regimuri alimentare stricte, care nu sunt, în sine, problematice, „atâta timp cât nu suferim, nu ne izolăm, iar sănătatea nu este afectată”, a subliniat psihologul.

Comentarii Facebook