Nu a trecut criza de medicamente în farmaciile din România! Nu se mai găsesc siropuri pentru copii sau antibiotice pentru adulţi


Deși de câteva luni se vorbește despre criza de medicamente în farmaciile din țară, Ministerul Sănătății, nu a reușit să rezolve problema. La aproximativ o săptămână de la suspendarea exportului de antibiotice şi antitermice pentru copii, sunt în continuare probleme cu stocurile din farmacii.

Nu se mai găsesc nici clasicele antibiotice pentru adulţi sau siropurile pentru răceală, ori alte produse pe bază de paracetamol sau ibuprofen, în farmacii. Măsura de a opri exportul este criticată dur de Asociaţia Distribuitoare Europenă de Medicamente (ADEM), scrie Antena 3 CNN.

Românii aşteaptă o rezolvare din partea autorităţilor pentru a avea acces la medicamentele uzuale pentru răceală, dar şi cele pentru afecţiuni cronice. Valul de gripă şi viroze ţine încă spitalele sufocate.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că opreşte exportul pentru nouă antibiotice, dar şi pentru unele antitermice destinate copiilor. Cu toate acestea măsura nu a schimbat momentan situaţia din farmacii.

Noi nu am simţit încă această măsură, nu au ajuns încă la noi efectele acestei măsuri. Încă avem deficit în a achiziţiona antitermice, antibiotice, mai ales cel pentru copii lipsesc. Au început să lipsească şi cele pentru adulţi", a transmis Carina Ionescu, reprezentant farmacie.

Primim aceleaşi promisiuni că în cursul săptămânii viitoare că vom primi medicamente, vom vedea. Panadolul Sirop nu se găseşte la noi cel puţin,  nu se mai găsesc nici supozitoarele cu paracetamol", a adăugat Adina Nabulsi, farmacistă.

Distribuitorii europeni de medicamente nu cred că soluţia suspendării exportului de medicamente este tocmai una bună.

Problema sunt importurile, nu sunt exporturile, mai degrabă într-o situaţie de criză, dacă tot vorbim de importuri restrânse la importul actual o vedem ca reglementarea importului paralel. Problema este acum la nivel de agenţie europeană a medicamentului. Amoxicilina, într-adevăr, lipseşte la nivel european", a susţinut  Coralia Kreyer, reprezentant ADEM.

Criza antibioticelor se agravează în toată Europa, de aceea un grup de Organizaţii Europene de Pacienţi şi Consumatori a cerut măsuri urgente în acest sens.

Comentarii Facebook