Mai rar așa ceva! Neurochirurgul Leon Dănăilă: Mi-am vândut și apartamentul ca să am bani pentru cercetare. Nu mai am nicio avere!


Academicianul Leon Dănăilă, somitate mondială, cu peste 40.000 de operații la activ, a preferat să își vândă apartamentul pentru a-și publica cercetările. 

Profesorul Leon Dănăilă este considerat unul din cele 500 de genii planetare ale secolului al XX-lea.

El a adus în România microscopul operator și laserul, care au dus la scăderea mortalității în timpul operațiilor pe creier, de la 51%, la 4%.

Vreau să subliniez că România nu e formată numai din hoţi, numai din bandiţi, numai din oameni de nimic; sunt şi oameni care au importanţă. Eu asta vreau, să ridic ţara asta, să fac ceva pentru ea. Şi am făcut mult.

M-a întrebat o ziaristă: «Dar ţara ce a făcut pentru dumneavoastră?» «Păi, ţara n-a făcut nimic, n-a făcut nimic…».

Eu mi-am vândut şi apartamentul în care stau ca să am nişte bani pentru cercetare, cu condiția să rămân în el până mor, așa că nu mai am nici o avere.

Din punct de vedere material, la ora actuală sunt cel mai sărac medic din lume – nu din ţară, din lume. Nu mai am nimic, nici locuinţa, nu mai am nimic.

Dar din punct de vedere sufletesc sunt cel mai bogat din lume. Am inima plină, sunt foarte mulţumit, am făcut totul pentru oameni, iubesc atât de mult oamenii, să le fac bine oamenilor şi să îi fac pe oameni bine!

Această iubire faţă de oameni pe mine mă mulţumeşte cel mai mult”, a spus profesorul Dănăilă.

272911697_10227920131054647_4825241833831152313_n.jpg

Profesorul Leon Dănăilă a ”importat” din SUA tehnici moderne, vitale pentru pacienți

Leon Dănăilă a descoperit că mortaliatea operatorie este mare în cazul neurochirurgiei și a decis să pleceîn SUA pentru a vedea cum poate să o reducă.

Am văzut că la noi mortalitatea operatorie la noi este foarte mare, de 50-60%. Din revistele din străinătate am citit că mortalitatea generală este de 3-4%. Și atunci m-am întrebat cum poate să ajungă la acest procent. Profesorul (Constantin Arseni n.r.) băga degetul, scotea tumora, apărea o hemoragie fantastică, iar atunci, pacientul ori murea pe masa de operație, ori rămânea cu paralizie accentuată.

A venit un domn doctor de 31 de ani care avea o tumoră de fosă posterioară. El mergea, doar avea niște tulburări mici de echilibru. S-a dus, l-a operat, avea un meningiom, a băgat degetul, a avut o hemoragie foarte mare și a murit pe masa de operație”, a povestit Dr. Leon Dănăilă, la podcastul lui Mihai Morar.

Pentru a pleca în SUA, Leon Dănăilă s-a făcut membru de partid

Numărul mare de decese în urma operațiilor l-a determinat să facă ceva. ”Pe mine m-a frapat faptul acesta și am spus că trebuie să merg în Apus să văd ce se întâmplă, de ce ei au o mortalitate așa de mică.

Nu eram membru de partid. Dar am făcut diferite mișmașuri și am ajuns și membru de partid pentru că dacă nu erai și nu aveai acordul ”Tovarășei”, nu puteai să mergi să studiezi în străinătate.

19Danaila3_ND1-640x427.jpg

Am cerut să merg în America pentru că a colo a luat naștere neurochirurgia. Am reușit să merg acolo un an de zile și am văzut cum se operează. În America se opera cu microscopul operator, se opera încet, nu cu degetul”, a explicat medicul Dănăilă.

Din SUA a adus metoda operației cu microscopul

Am venit în țară, am început să aplic metoda respectivă. Atunci toți oamenii mari de la Comitetul Central, din partid, mergeau la profesorul Arseni și îi spuneau: ”Operați dumneavoastră dar luați-l și pe el”.

La un moment dat profesorul s-a săturat să i se spună acest lucru și le-a spus asistentelor: ”Lasă că scap eu de el”. Și la un moment dat a venit și mi-a spus că mă mută într-o secție...era dezafectată, plină de gândaci, de furnici. El le-a spus asistentelor că o sa operez acolo când vor zbura bivolii deasupra clădirii. Eu mi-am cumpărat din timp masă de operație și tot instrumentarul și am început să operez din a doua zi. Eram șef de secție acolo, nici măcar profesorul nu venea acolo”, și-a amintit reputatul doctor.

Mai târziu a făcut cerere la Minister să mă mute înapoi. Însă cei de acolo mi-au spus că pot să îmi văd de treabă în continuare în secția pe care o amenajasem.

Am fost al treilea în lume care am operat anevrisme la vremea respectivă. Printre pacienți era fiica lui Dăscălescu, fostul premier la acea vreme. Ea a intervenit să nu fiu desființat din nou.

Cel mai mare bine din lumea aceasta l-a făcut profesorul Arsenie că m-a mutat în secția dezafectată pentru că am putut să-mi fac treaba în liniște”, a povestit specialistul în Podcastul lui Mihai Morar.

Leon Dănăilă a absolvit și Facultătea de Filozofie-Psihologie din București

Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani, unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952.

În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958. După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961).

În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent. Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.

Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București. 

Comentarii Facebook