Legătura dintre vinul alb şi cancer

 

Un studiu anunță că cei care consumă frecvent vin alb se expun problemelor de sănătate. 

 

Experții de la Brown University au arătat că vinul alb este asociat unui risc sporit de melanom invaziv.

 

Studiul a fost făcut pe 210.252 de indivizi cu vârstă peste 18 ani, iar specialiştii au ajuns la concluzia că un pahar de vin alb pe zi sporeşte cu 13% riscul de apariţie a melanomului. Alte tipuri de alcool, însă, precm berea, vinul roşu sau lichiorul, nu au un impact similar asupra sănătăţii individului, potrivit cercetării.

 

Eunyoung Cho, autorul studiului, menţionează că nu a fost identificată şi o explicaţie pentru legătură dintre vinul alb şi apariţia melanomului. El a precizat, totuși, că unele vinuri prezintă un nivel sporit de acetaldehidă - substanţă care afectează ADN-ul şi împiedică regenerarea acestuia - comparativ cu alte băuturi alcoolice. Și vinul roșu conține un nivel ridicat de acetaldehidă, dar specialiştii cred că antioxidanţii din acest tip de vin reduc impactul asupra ADN-ului.

 

Legătura din melanom şi alcool a fost ceva mai evidenţă în zone ale corpului care nu sunt expuse atât de des la soare, precum trunchiul. Comparativ cu subiecţii care nu beau, cei care au consumat 20 de grame de alcool pe zi au prezentat un risc cu 2% mai ridicat de a fi diagnosticaţi cu melanom la nivelul gâtului, capului sau extremităţilor. În schimb, aceiaşi indivizi au prezentat un risc cu 73% mai mare de a fi diagnosticaţi cu melanom la nivelul trunchiului, conform feminis.ro.

Comentarii Facebook