Luni 1 Iunie

Dr. Ion Bogdan Codorean, ”Ortopedul vedetelor” - Ce să faci în cazul accidentelor la schi


Dr. Ion Bogdan Codorean, supranumit ”ortopedul vedetelor”, explică ce măsuri rapide să luați în caz de accidentare la schi, un sport al cărui sezon începe acum.

Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stând pe loc pentru că în aceste situaţii nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar şi nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune Dr. Ion Bogdan Codorean, reputat medic ortoped.

Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie să te opreşti din schiat, să imobilizezi genunchiul (să nu-l mai îndoi) şi să te sprijini cât mai puţin în el până când ajungi la medic. Altfel, o entorsă sau o fractură mai uşoară se poate transformă în ceva grav. În cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat într-o orteza fixă sau mobilă în funcţie de gravitatea entorsei. Aplicaţiile locale reci scad inflamaţia şi durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii)”.

Pregătirea pentru distracţia pe pârtia de schi trebuie să fie una foarte serioasă şi ar trebui să constea în exerciţii fizice pentru încălzirea muşchilor şi a articulaţiilor, gradul de dificulitate a pârtiei alese ar trebui să fie direct proporţional cu experienţa fiecăruia, iar alegerea echipamentului de schi şi legăturile corect făcute joacă un rol esenţial în preventia unui accident”, explica dr. Ion Bogdan Codorean.

Comentarii Facebook