Criză de medicamente în toată Europa! Cele mai multe antibiotice pentru copii au dispărut momentan de pe piaţă


După numărul tot mai mare de viroze respiratorii, tot mai mulţi bolnavi din Europa primesc doar o parte din medicamentele prescrise de medici sau nu primesc deloc.

Criza medicală vine în urma consumului tot mai mare, faţă de ce fusese estimat iniţial. Consumul a crescut din cauza numărului în creştere de cazuri de viroze respiratorii. Spitalele de pediatrie au din ce în ce mai mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii. Astfel, părinţii sunt nevoiţi să caute în mai multe farmacii tratamentul prescris de medici, scrie Antena 3 CNN.

Agenția Națională a Medicamentului a anunţat că luna aceasta au dispărut peste 20 de medicamente din farmacii atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Cele mai multe antibiotice pentru copii au dispărut momentan de pe piaţă, iar unele siropuri nu se mai găsesc. De asemenea, produsele pentru adulţi care nu se mai găsesc sunt cele pentru dureri articulare ori pentru probleme digestive, inclusiv antibiotice, notează sursa citată.

Criza de produse medicale nu se resimte doar în România, ci în toată Europa. Aşadar, stocurile de medicamente au fost limitate.

Amintim că medicii au avertizat în privinţa acestei crize de medicamente. Producătorii de medicamente generice din România au cerut autorităţilor, în nenumărate cazuri, să reducă taxa clawback de la 20% la 14% şi să ia mai multe măsuri astfel încât din ţara noastră să nu mai lipsească atât de multe medicamente. De asemenea, aceştia anunţă că de cele mai multe ori preţurile de producţie depăşesc preţul final al medicamentului.

Comentarii Facebook