Coreea de Sud, donaţie de echipamente medicale şi IT în valoare de 8 milioane de dolari pentru România. Rafila: „Vor ajunge și în Cluj”


În cursul zilei de astăzi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un anunț important, spunând că România va primi de la Coreea de Sud o donaţie de echipamente medicale şi IT în valoare de aproximativ opt milioane de dolari.

Sunt echipamente pentru INSP şi centrele regionale de sănătate publică. Au fost la Iaşi, în centrele regionale de sănătate publică. Au fost şi aici, la Bucureşti. Avem, în momentul de faţă, toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului până în luna noiembrie.

Presupune un transport din Republica Coreea de echipamente foarte complexe pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere. Toate aceste lucruri vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a ținut să mai precizeze că gestul Coreei de Sud a fost făcut după o recentă donaţie de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România acestei ţări. În încheiere, ministrul Sănătăţii a ținut să puncteze faptul că echipamentele sunt noi, de ultimă generaţie.

Sunt echipamente noi. Cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului şi derivatelor de tutun în ceea ce priveşte compoziţia.

Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate de minus 80 de grade care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate”, a explicat Rafila.

Comentarii Facebook