Clinică de Hematologie nouă, inaugurată la Cluj, care preia activitatea insalubrei unități de pe 21 Decembrie 1989


Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuṭă" din Cluj-Napoca va deschide o nouă clinică de transplant, realizată din fonduri publice. 

Institutul Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca anunță că a finalizat construcția la cea mai nouă Clinică de Hematologie din România. Investiția, realizată din fonduri asigurate de către Ministerul Sănătății, se ridică la aproximativ 29 milioane de lei și va permite realizarea procedurii de transplant medular și la Cluj-Napoca, extinzând astfel capacitatea de transplant medular la nivel național.

Construcția prevede o structură dispusă pe patru niveluri, care include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi, astfel:

Parter: 7 paturi (spitalizare de zi)

Etajul 1: 16 paturi (4 saloane cu 3 paturi și 2 saloane cu 2 paturi)

Etajul al 2-lea: 24 de paturi (6 saloane cu 3 paturi și 3 saloane cu 2 paturi, pentru Anestezie și Terapie Intensivă)

Etajul al 3-lea: 16 paturi (6 saloane cu 1 pat pentru transplant medular și 5 saloane cu 2 paturi pentru pretransplant)

Noua Clinică de Hematologie va prelua întregul personal medical care funcționează în prezent în Secția de Hematologie a IOCN (de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989) și care numără 9 medici, 1 psiholog, 31 de asistente medicale, 12 infirmiere, 10 îngrijitoare, 3 brancardieri și personal auxiliar.

În ultimii doi ani, în Secția de Hematologie de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” au fost înregistrate 38.222 de consultații, astfel: 20.622 de consultaṭii în anul 2019, respectiv 17.600 de consultaṭii în anul 2020 în ușoară scădere, dat fiind contextul pandemic. 

Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a fost fondat în anul 1929, printre primele centre medicale de profil din Europa, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca este unul dintre cele mai moderne centre de oncologie din România și, totodată, unul dintre cele mai importante institute medicale din țară, cu zeci de mii de pacienţi care vin anual pentru a beneficia de servicii medicale preventive, curative şi paleative în domeniul oncologic.

Secția de Hematologie funcționa într-o clădire din perioada interbelică

Secţia Hematologie a Institutului Oncologic “Ion Chiricuţă” de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 funcționează în sediul iniţial al Institutului, functionând ca atare din perioada interbelică până în anii ’60 când a fost contruită clădirea nouă.

Secţia Hematologie este împarţită pe mai multe pavilioane, pavilionul principal, cu cele 14 saloane având în total 56 de paturi, un pavilion care adăposteşte laboratorul secţiei, un pavilion de radiologie si un pavilion în care se găseşte serviciul de ambulator.

În cadrul secţiei noastre se diagnosticheaza şi tratează pacienţi adulţi cu hemopatii maligne (leucemii acute şi cronice, limfoproliferari maligne) dar şi pacienţi cu afecţiuni benigne ale sângelui cum ar fi anemiile, hemofiliile, trombocitopeniile imune, etc.

Fiind o clădire extrem de veche, aceasta nu mai face față cerințelor, fiind greu de curățat și păstrată siguranța de care au nevoie pacienții care ajung acolo cu imunitate scăzută.

Tânăr cu leucemie afectat grav de infecțiile nosocomiale

Un caz grav s-a petrecut anul trecut, în luna octombrie, la această clinică. Remus, un tânăr de 18 ani, din Sălaj, diagnosticat cu leucemie a fost internat pentru tratament. Din păcate, la scurt timp a fost diagnosticat cu infecții intraspitalicești, după ce a contactat o bacterie. În plus a făcut și COVID, fiind nevoit să își întrerupă tratamentul pentru leucemie. El a fost transferat în Italia, după ce a stat 3 săptămâni la Clinica de Boli Infecțioase din Cluj. 

El a ajuns la cel mai mare centru de Hematologie din Europa – Clinica Sant’Orsola din Bologna, Italia, unde a urmat un tratament şi a făcut chimioterapie.

În 14 iunie, el a reușit să facă un transplant de măduvă cu compatibilitate de 99 la sută.

Comentarii Facebook