Boala numită „gripa câinelui” a evoluat și este capabilă acum să infecteze și oameni. Care este avertismentul oamenilor de știință?


Virusul botezat „gripa câinelui” este descendent dintr-un tip de gripă aviară numită H3N2, despre care s-a aflat recent că a evoluat din nou, iar acum oamenii de știință avertizează că poate fi transmis și la oameni.

Virusul care provoacă „gripa câinelui” provine dintr-un tip de gripă aviară numită H3N2, care a infectat prima dată câinii în 2006 și a evoluat acum pentru a deveni o formă adaptată de gripă aviară și la alte mamifere.

Acest virus și-a făcut prima apariție în 2006, însă pe atunci singurele victime ale virusului derivat din gripa aviară H3N2 erau cățeii. Studii recente arată că virusul a dobândit o formă nouă, care este capabilă să fie transmisă și la alte mamifere.

Dovezile sugerează că gripa aviară nu poate susține transmiterea de la o persoană la alta. Cu toate acestea, au existat întotdeauna îngrijorări printre experți că acest lucru s-ar putea schimba dacă virusul s-ar putea stabili într-o specie de mamifer, care ar putea, la rândul său, să devină transmisibil între mamifere, inclusiv oameni, scrie Independent.

Specialiștii în gripa aviară de la Universitatea Agricolă din China au efectuat un studiu pe peste 4.000 de câini, constatând că virusul este mai capabil să recunoască receptorii celulelor umane și să se replice în celulele umane.

Oamenii de știință scriu în lucrarea lor, publicată în revista eLife, că „rezultatele noastre au arătat că caninii pot servi ca intermediari pentru adaptarea virusurilor gripei aviare la oameni”.

Cu toate acestea, șase câini au fost infectați în mod intenționat cu tulpinile cunoscute de gripă câine H3N2 și fiecare a avut o stare ușoară de rău, cele mai grave simptome incluzând febră, strănut și tuse.

Experții britanici au spus că cercetarea este utilă pentru a evidenția rolul pe care l-ar putea juca câinii de companie ca posibil „pacient zero” pentru un viitor focar de gripă câine.

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a spus că este „destul de clar” că tulpina H3 de gripă aviară a devenit un virus specific câinilor.

Acesta a mai adăugat explicației: „Modificările în virusul canin se pare că îl fac mai bine adaptat pentru a se transmite la mamifere, așa cum v-ați putea aștepta după o perioadă atât de lungă la câini”.

Comentarii Facebook