„Alertă” alimentară?! Ce găsim în crenvurștii din România. Unii au doar 10% carne


Studiile făcute pe mai multe sortimente de crenvurști de pe piața românească au arătat niște rezultate îngrijorătoare. 11 E-uri și doar 10 la sută carne, asta conțin crenvurștii românești potrivit Infocons.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:

Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului. Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:

57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient. 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient. Atenție! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:

42.11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul. Conform datelor culese, 42.11% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, alineatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:

100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11 E-uri
5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri

  • 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
  • 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri
  • 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri
  • 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri
  • 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri
  • 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri
  • 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri
  • 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri

Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 11 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Comentarii Facebook