Soțul ministrului Educației, Ligia Deca, a lucrat la una dintre companiile care a câștigat un proiect de 47 de mil. de euro al Ministerului Educației


Cezar Hâj, soțul ministrului Educației, Ligia Deca, a lucrat anul trecut și anul acesta la Trencadis, una dintre companiile care au câștigat licitația pentru Biblioteca școlară virtuală, proiect de 47 de milioane de euro al Ministerului Educației, și al cărui manager a fost consultant al lui Klaus Iohannis, notează Edupedu.ro.

Soțul ministrului Ligia Deca, Cezar Mihai Hâj, expert la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a lucrat în 2021 pentru una dintre companiile declarate câștigătoare la licitația Ministerului Educației pentru Biblioteca Școlară Virtuală, proiect european de 47 de milioane de euro. 

În cele mai recente declarații de avere ale celor doi, din iulie 2022, apare informația că Hâj a avut contract individual de muncă cu firma Trencadis Corp SRL, în anul 2021, în plină derulare a licitației pentru Bibliotecă. Pe lângă foarte multe contracte cu statul, Trencadis a participat și câștigat, tot în 2021, la licitația pentru Biblioteca școlară virtuală – EduLib, proiect al Ministerului Educației derulat din fonduri europene. Licitația a fost adjudecată într-o asociere de companii.

Ministerul Educației susține, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că Cezar Hâj lucrează în prezent doar pentru UEFISCDI, nu mai lucrează în paralel și pentru Trencadis Corp SRL, dar că a lucrat pentru compania cu sediul în Baia Mare într-un proiect cu finanțare europeană, în perioada 24.06.2021 – 23.04.2022, adică timp de 10 luni. Proiectul respectiv nu avea legătură cu Ministerul Educației, potrivit răspunsului oficial.

Potrivit declarației de avere a consilierului prezidențial Ligia Deca, depusă în anul 2022 pentru veniturile din anul 2021, și a soțului acesteia, Cezar Mihai Hâj, acesta din urmă a încasat de la Trencadis Corp SRL, în cele 6 luni lucrate, venituri prin contract individual de muncă (CIM) de 30.871 de lei, adică 42% din salariul anual pe care acesta l-a avut la UEFISCDI – instituție cu personalitate juridică aflată în administrarea Ministerului Educației.

declaratie.png

Domnul Mihai Cezar Hâj a fost angajat de către SC Trencadis SRL în baza unui contract individual de muncă, pe perioadă determinată, în regim telemuncă, în cadrul proiectului POCU cod SMIS 133136 – „Stagii de practică pentru cariere de succes”, cu funcția de formator-tutore, pe o perioadă de 10 luni (24.06.2021 – 23.04.2022). Ministerul Educației nu a fost beneficiar sau partener al acelui proiect. Domnul Mihai Cezar Hâj nu a mai avut și nu mai are alte contracte cu SC Trencadis SRL.”, se arată în răspunsul primit de publicația citată de la Ministerul Educației. 

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de G4Media.ro, firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare este deținută de ​​firma Alexander N. Capital Management din Baia Mare, reprezentată de Radu Negulescu (33 de ani, din Sibiu), cu 63,95%. În 2019, acționarul majoritar de la Trencadis, Radu Negulescu, a fost unul dintre strategii campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, alături de consilierul onorific al fostului premier, Anton Pisaroglu. La prezidențialele din 2014, Radu Negulescu a condus campania online a lui Klaus Iohannis. În 2015 cu fotografia sa apăreau titluri de presă ca „Omul care l-a făcut preşedinte pe Klaus Iohannis”.

Comentarii Facebook