Luni 28 Noiembrie

Salarii majorate pentru funcționari cu 50%, în plină criză economică. Deputat de Cluj: „Salariile funcționarilor mărite din pix de Parlament”


Salarii majorate pentru bugetari, pe ordinea de zi a Parlamentului. Parlamentarii se pregătesc să voteze noi majorări salariale pentru mai multe categorii de bugetari, potrivit unor amendamente depuse marți în Camera Deputaților.

Actualizare: Aleșii au aprobat majorarea salariilor pentru bugetari. Este vorba despre cei care lucrează cu fonduri europene, ale căror venituri lunare vor crește chiar și cu 50%.

În mijlocul unei crize economice care bate la ușă, alianța PSD-PNL vrea să dea o nouă lovitură pentru bugetul de stat. Deputatul de Cluj, Radu Molnar, ales pe lista Alianței USR PLUS, trage un semnal de alarmă.

Salariile funcționarilor mărite din pix de Parlament cu până la 50%. Dacă simțiți creșterea enormă a prețurilor cum vă arde la buzunar, poate vreți să știți că Parlamentul tocmai a decis să arunce câteva butelii pe foc. Iresponsabilitate fără limite. Dar. Stați liniștiți. Totul se echilibrează. De azi avem ziua națională a iei. Legea a fost băgată în față pe ordinea de zi pentru că bineînțeles, acestea sunt prioritățile în România”, scrie Molnar pe pagina de Facebook.

Deputatul USR Plus, Oana Țoiu, de asemenea avertizează marți că parlamentarii PSD și PNL se pregătesc să voteze o serie de majorări salariale pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru bugetarii care gestionează fonduri europene, scrie stirilekanald.ro.

Astăzi, acum, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare PSD și PNL propun măriri în amendamente noi fără număr. Nu contează că avem deficit bugetar record, că ne împrumutăm la rate de dobândă record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă calculul de cât costă ceea ce propun.

Nu sunt împotriva salarizării corecte a performanței în sistemul public, deloc, dacă vrem ca oamenii să facă treabă bună au nevoie să fie plătiți corect. DAR ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu în educație la clasă)”, explică Oana Țoiu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Cine sunt bugetarii care vor beneficia de aceste măriri 

Deputatul USR a publicat lista majorărilor salariale propuse de PSD și PNL, prin amendamente noi la legile supuse la vot în plen:

  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
  • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

De la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. 

De la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022, (era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create). 

De la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%. 

Comentarii Facebook