Românii pentru care scade vârsta de pensionare de anul viitor. Klaus Iohannis a promulgat legea


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informează Administraţia Prezidenţială. 

Actul normativ prevede posibilitatea pentru dansatori, soliştii de balet, balerini şi acrobaţi a reducerii vârstei de pensionare până la 40 de ani (femei) şi 45 de ani (bărbaţi). Potrivit actului normativ, „Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare”, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 56 alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepția balerinilor/soliștilor balet, dansatorilor și acrobaților, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați".

Categorii de angajați care se pensionează la 45 de ani, în acest moment:

  • polițiștii
  • pompierii
  • jandarmii
  • angajații din serviciile secrete
  • militarii
  • magistrații
  • aviatorii.

La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.

Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook