Sambata 4 Februarie

Renate Weber, candidatul ALDE la europarlamentare: În Europa, cu demnitate!


Eurodeputatul Renate Weber, candidat ALDE pentru un nou mandat la alegerile europarlamentare:

In Europa cu demnitate e un crez liberal. Esenta liberalismului consta in respectarea drepturilor si libertatilor omului, sustinerea initiativei private, o justitie independenta, controlul civil al armatei si serviciilor, iar Uniunea Europeana are la temelia ei exact aceste valori, scopul ei fiind asigurarea pacii, prosperitatea, respectarea drepturilor si demnitatii cetatenilor ei. E un paradox ca azi, desi a mentine pacea europeana de mai bine de 60 de ani si a adus bunastare cetatenilor ei, Uniunea e tot mai contestata, iar euroscepticismul si mai ales eurofobia au atins cote ingrijoratoare. Pentru ca eu tin la Uniunea Europeana, pe care nu o confund cu liderii ei vremelnici, vreau sa identificam cauzele si sa venim cu solutii. 

A fi critic nu inseamna a fi impotriva, ci a fi responsabil, iar ALDE Romania asta doreste: sa ofere solutii si propuneri concrete pentru reformarea si viitorul UE. Intrebarea e cine va merge in viitorul Parlament European? Cei care sunt impotriva Uniunii si ar vrea sa o distruga din interior? Sau cei care, in genunchi, accepta necritic orice de la UE, facandu-i un rau la fel de mare? Sau mergem noi, cei din ALDE, care credem ca viitorul UE trebuie sa se construiasca pe solidaritate si coeziune? 

Noi ne propunem sa nu lasam pe nimeni in urma, sa ajutam statele membre si regiunile mai putin dezvoltate sa depaseasca situatiile dificile, pentru ca o Uniune puternica este cea in care toti cetatenii au un trai decent si acces la bunastare. Cand vad lideri si politicieni care spun ca vor sa se apropie de cetatenii europeni, dar nu au nici o singura propunere concreta imi dau seama de pericolul urias al populismului. Eu cred ca apropierea de cetateni inseamna sa tinem cont de nevoile si asteptarile lor. Oamenii vor sa se simta in siguranta, sa aiba un trai si un loc de munca decent, vor acces liber pe piata unica a muncii, vor sa calatoreasca liber in spatiul Schengen, vor sa se bucure de drepturile si libertatile pe care le au si sa fie tratati in mod egal. 

Noi nu credem ca UE trebuie sa-si propuna sa fie lider mondial pentru ca de multe ori asta este expresia ambitiilor unor politicieni fara idei si viziune care pun tot mai multe poveri pe umerii cetatenilor europeni. Sa ne aducem aminte de incercarile succesive ale UE de a limita libertatea internetului numai pentru europeni, din dorinta de a fi un exemplu. Eu gasesc asa ceva inadmisibil. Similar, dorinta actuala de a fi lider in combaterea schimbarilor climatice ii face pe unii sa aiba ambitii cu totul nerealiste, propunand de exemplu eliminarea emisiilor de carbon pana in 2030, chiar cu riscul omorarii industriei din cateva tari, cu toate consecintele dezastruase pe care le-ar avea.

Politicienii responsabili trebuie sa inteleaga ca viitorul UE poate fi asigurat numai daca interesele tuturor sunt respectate. De aceea suntem impreuna intr-o Uniune. Echipa propusa de ALDE este a unor oameni competenti, cu cariere profesionale excelente, cu carti de vizita impresionante si cu multa experienta politica. O echipa care merita votata pentru ca va apara mereu interesele romanilor si prin asta ale tuturor europenilor”. 


Comentarii Facebook