Presa internaţională e cu ochii pe alegerile parlamentare din România


Presa internaţională scrie despre posibilele rezultate ale alegerilor parlamentare de duminiă şi invocă criza politică din vară şi impactul ei după scrutin.

LE FIGARO scrie că "problema nu este cine va câştiga, ci care va fi amploarea Uniunii Social-Liberale (USL)", pe care au catalogat-o drept un "atelaj curios intrat în război în vară împotriva preşedintelui Traian Băsescu pe care a încercat în zadar să îl debarce" de la putere.

Publicaţia franceză îşi pune întrebări în legătură cu "viitorul aceste coabitări agiate", în cazul în care preşedintele va numi viitorul premier în urma unor ameninţări cu o nouă procedură de destituire. "Criza politică are multe zile înaintea ei" şi "alianţele se fac de pe o zi pe alta" în România, notează publicaţia, notând o "campanie destul de ternă şi vidă".

FINANCIAL TIMES scrie că este aşteptată p victorie "comfortabilă" a coaliţiei guvernamentale, avetizând că o nouă instabilitate politică poate fi cauzată de rezultatul votului. Publicaţia citează analişti care "speculează" că majoritatea nouă, consolidată după scrutin, ar putea iniţia o nouă procedură de destituire a preşedintelui şi avertizează asupra unei eventuale ameninţări a stabilităţii fiscale obţinute prin măsuri de austeritate dureroase încă din anul 2010.

Agenţia ASSOCIATED PRESS şi cotidianul LE MONDE scriu că "Numeroşi români nu se mai regăsesc în partidele tradiţionale de pe eşicherul politic", apreciind că pe fundalul tentativei eşuate de destituire a preşedintelui, crizei economice şi dezamăgirii faţă de politică, aceştia "ar putea să se îndrepte spre cel care le-ar putea oferi măcar un tur în Rolls-Royce", ironizând vizita de campanie a lui Dan Diaconescu la Târgu Jiu, la bordul unui Rolls Royce.

"Chiar şi după standardele româneşti, politica a fost tumultuoasă anul acesta", scrie AP, apreciind că românii "sunt sătui de lupta personală pentru putere" dintre Băsescu şi Ponta, în timp ce ţara rămâne una dintre cele mai sărace şi corupte membre ale UE. Sondajele oferă coaliţiei la putere un procent "confortabil", dar după alegeri poate apărea o nouă criză politică prin refuzul lui Băsescu de a-l nominaliza pe Ponta premier, pe care l-a făcut "porc", "mincinos compulsiv" şi "pisoi", notează agenţia, potrivit Mediafax.

Comentarii Facebook