Pe statuia din Piaţa Unirii a scris şi MATEI CORVIN, nu numai Mathias Rex - FOTO

 

O fototografie realizată la începutul secolului trecut ilustrează statuia din Piaţa Unirii, iar numele regelui Ungariei era scris în limba română. 

 

"Deci pana la urma scria MATEI CORVIN pe statuie nu Mathias Rex....pentru cei ce zic ca e de alta natie....", a scris pe Facebook Mihai Michel, cel care a postat fotografia.

 

Statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii a fost dezvelită în 1902, fiind opera artiştilor János Fadrusz şi Lajos Pákey, care au obţinut în 1900 marele premiu al Expoziţiei Universale de la Paris.

 

"Monumentul a fost finanţat prin subscripţii publice. Costurile mari ale realizării monumentului au întârziat inaugurarea, astfel că festivităţile au avut loc abia în 12 octombrie 1902. Statuile din bronz ale lui Matia Corvin şi ale celor patru comandanţi au fost aduse cu trenul de la Budapesta şi transportate pe şinele unei vechi linii de tramvai cu cai până în centrul Clujului, unde au fost amplasate pe soclul din piatră. Pentru a rămâne în memoria Clujului, János Fadrusz a dat chipul său uneia dintre personalităţile din bronz care-l străjuiesc pe regele Matia, anume generalului Ştefan Báthory", conform wikipedia.

 

În 1919, grupul statuar a fost la un pas să fie mutat, deoarece se considera că este o relicvă a naţionalismului maghiar, dar istoricul Nicolae Iorga a venit cu ideea amplasării unei plăcuţe trilingve pentru a evidenţia originea română a regelui Matia. 

 

În 1940 inscripţia lui Nicolae Iorga a fost îndepărtată, iar, în 1992, primarul Gheorghe Funar a decis reamplasarea ei.

 

În 2010, cu ocazia restaurării statuii, plăcuţa a fost îndepărtată, fiind repusă în mai 2011 de fostul primar Sorin Apostu, care s-a ales cu plângere penală pentru amplasarea plăcuţei fără autorizaţie.

 

Comentarii Facebook