Parlamentul European simplifică procedurile pentru soluționarea litigiilor transfrontaliere pentru IMM-uri!

 

O justiție europeană are nevoie de un spațiu juridic unic european, o justiție eficientă are nevoie de proceduri simplificate.

 

Prin votul dat de Parlamentul European, Cetățenii UE vor fi de astăzi beneficiarii unei proceduri simplificate pentru soluționarea litigiilor transfrontaliere cu valoare de până la 5000 euro. Barierele naționale nu vor mai constitui un obstacol de netrecut în materie judiciară pentru persoanele fizice dar, în special, pentru IMM-uri. Mijloacele electronice de comunicare la distanță vor deveni instrumente eficiente la îndemâna justițiabililor.

 

Buna-credință în executarea contractelor civile și comerciale va fi și mai energic protejată iar securitatea juridică a circuitului comercial va fi garantată”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

 

Raportul votat miercuri, 7 octombrie, aduce cu el schimbări considerabile cu privire la accesul cetăţenilor europeni la justiţie precum şi a IMM-urilor în litigiile transfrontaliere. Pragul cererilor cu valoare redusă s-a mărit de la 2000 la 5000 de Euro, cu o clauză de revizuire de 5 ani. De asemenea s-a stabilit ca taxele judiciare de timbru să poată fi plătite on-line, existând totodată recomandarea ca acestea să nu fie disproporţionate faţă de valoarea dedusă procesului judicar, şi în orice caz nu trebuie să fie mai mari decât taxa percepută de fiecare stat membru pentru procedurile naţionale simplificate.

 

De subliniat este faptul că într-un termen rezonabil, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European, Consiliului şi Comitetului Economic şi Social un raport privind funcţionarea prezentului regulament care să evalueze mai ales dacă o extindere a domeniului de aplicare al procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă este adecvată pentru a facilita accesul la justiţie al angajaţilor în litigiile transfrontaliere de dreptul muncii pe care le au cu angajatorul lor, în special la cererile referitoare la remuneraţii, analizându-se impactul total al unei astfel de extinderi.

 

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European cu 217 de membri.

Comentarii Facebook