Oradea face pod cu 6 benzi, Clujul de 6 ani se chinuie cu Podul Garibaldi - FOTO


Municipiul Oradea anunță extinderea unui pod la 6 benzi, iar prin comparație putem vedea cazul podului Garibaldi din Cluj-Napoca, unde primarul Emil Boc a prezentat acum 6 ani planșele de modernizare. Din păcate lucrurile s-au oprit la planșe, prezentate cu fast chiar pe podul Garibaldi.

În urma obţinerii avizelor necesare, vom putea începe lucrările la pasajul pe sub B-dul Magheru, care va face legătura între Aleea Ștrandului și Parcul Traian, precum şi cele de extindere a Podului Dacia la 6 benzi. Acest proiect prevede crearea unei benzi unice pentru tramvai, ceea ce va duce la creșterea frecvenței de circulație a tramvaielor și îmbunătăţirea traficului pe Magheru.

Urmează ca în cel mai scurt timp proiectul tehnic să fie finalizat, verificat şi înaintat către inspecția în construcții. Estimăm că în jurul datei de 1 august vom putea începe lucrările.

Valoarea lucrărilor este de 14.511.433 lei fără TVA, aproximativ 3.100.000 de euro, sursa de finanțare fiind fondurile europene prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Obiectivul Specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, a prezentat pe Facebook primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

În cazul podului Garibaldi, din Grigorescu, nici nu se mai știe care este situația juridică a proiectului. Cert este că acum 6 ani, primarul Emil Boc prezenta planșele cu proiectul, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Comunicarea publică a Primăriei a fost deficitară în ultimii 2 ani, municipalitatea neamiavând nicio conferință de presă din noiembrie 2017.

De asemenea, Emil Boc a vorbit intens de câțiva ani și despre pajase pe sub Cluj-Napoca, dar nici aici nu s-a făcut nimic.  

În 2014, un grup de arhitecți francezi de la firma Egis prezentau la Primăria Cluj-Napoca mai multe variante de tunel pe sub centrul orașului. Studiul lor a costat câteva zeci de mii de euro și a fost pus la sertar. Prețul de realizare era astronomic, circa 330 de milioane de euro pentru cea mai ieftină variantă. După prezentare, peste acest proiect s-a așternut praful, fiind înlocuit cu altul mai scump, cel de metrou.

Trei variante de TUNEL pe sub Cluj-Napoca! Cel mai ieftin costă 330 de milioane de euro - VEZI avantajele fiecăruia

În 2016, primarul Emil Boc a revenit cu promisiunile și s-a angajat că va face un pasaj numai pe sub Piața Mărăști. Și peste acest proiect s-a pus praful.

Primăria Cluj-Napoca analiza intens în 2016 variantele de construire a unui pasaj subteran sau suprateran, în cartierul Mărăști. ”Vom avea bani prevăzuți în bugetul din 2017, dar trebuie să știm exact pe ce variantă mergem”, spunea primarul Emil Boc, dar nici aici nu se știe care este situația.

Pasajul din Mărăști ar fi urmat să pornească de la Biserca Sf. Petru și să treacă de sensul giratoriu din Mărăști.

Nimic nu s-a făcut nici în acdest caz. 

Clujul va avea pasaj subteran sau suprateran, în Piața Mărăști

Comentarii Facebook