O sa avem monede cu un fost turnator la Securitate! BNR vrea moneda cu patriarhul Iustin Moisescu

 

5000 de monede de argint cu fostii patriarhi ai Romaniei vor fi scoase pe piata de Banca Nationala a Romaniei. Printre ei si Iustin Moisescu, despre care presa a scris ca a fost turnator la Securitate, anunta Realitatea.net.

Monedele de argint vor avea valoarea nominala de 10 lei si pretul de vanzare de 950 de lei si vor fi dedicate celor cinci patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

"In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 19 iulie 2010, un set de cinci monede din argint, dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu", se arata intr-un comunicat al BNR.

In urma cu trei ani ziarul Cotidianul dezvaluia faptul ca patriarhul Iustin Moisescu, cel care a fost inaintea lui Teoctist, a fost informator al Securitatii si ca avea un dosar de retea.

Potrivit istoricului Cristian Vasile, unul din autorii capitolului despre relatia dintre Biserica si regimul comunist din Raportul Tismaneanu, Patriarhul avea un dosar de retea. "Ni s-a dat un dosar foarte subtire, nu am intrat in detalii. Dosarul l-am vazut la SRI, l-am putut citi, dar nu am avut voie sa facem insemnari sau copii dupa el. L-am vazut in mare graba, la sfarsitul documentarii. Din cate imi amintesc erau putine note informative in el", a declarat atunci Cristian Vasile.

In 2006, un raport al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste arata ca Iustin Moisescu, profesor de religie la Institutul Teologic Universitar din 1948, a fost unul dintre "tehnocratii" alesi de Ministerul Cultelor comunist pentru a controla si a subordona cultele religioase si a facut parte si din miscarea legionara. "In general sunt preferati printre asociatii ministerului nu atat fideli ai regimului, intr-un fel sau altul, cat persoane care, prin trecutul lor, puteau fi santajate", se arata in raport.

Comentarii Facebook