Ministrul George Ivaşcu susține că, la Roşia Montană, STATUL român ar putea pierde 4,4 miliarde dolari

 

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a cerut să fie amânată decizia de includere a Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, pe fondul litigiului cu compania Gabriel Resources.

 

Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, ministrul Culturii, George Ivaşcu, cerea "transmiterea către Secretariatul Convenţiei Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitării statului român de a amâna decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfăşura la Manam, Bahrain, cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier «Roşia Montană» şi în vederea protejării drepturilor patrimoniale ale statului român în acest litigiu arbitral”.

 

Pentru ca Roșia Montană să fie inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ar trebui ca ”acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.

 

”Astfel, reiterăm solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii în acest sens", scria Ivaşcu, ministrul Culturii cerând şi facilitarea unei întâlniri a unei delegaţii a Ministerului Culturii cu reprezentanţi UNESCO privind acest subiect.

 

În 27 iunie, subiectul Roşia Montană va fi luat în discuție în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). ”Cred că hotărârea din 27 iunie va arăta ce e cel mai bine pentru statul român. De exploatare nici nu poate fi vorba. Riscurile sunt ca cei care apără Gold Corporation să folosească în favoarea clientului. Ideal ar fi ca aceste argumente să fie luate în discuţie în CSAT”, a declarat ministrul Culturii, George Ivaşcu.

 

Întrebat care ar fi riscurile pentru România, acesta a spus că daunele se pot ridica la ordinul a miliarde de dolari. ”4,4 miliarde de dolari ar fi pierderea şi este vorba despre fiecare cetăţean în parte care pierde. Deoarece sunt banii statului", a mai spus ministrul Culturii.

Comentarii Facebook