Miercuri 17 Aprilie

Liviu Dragnea susține că prețurile au crescut din cauza unor ”factori externi”

 

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a spus, la finalul întrevederii avute cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanțelor, și șeful BNR, Mugur Isărescu, că prețurile au crescut din cauza unor ”factori externi”.

 

Sunt factori externi, gaze, energie, petrol care au contribuţie masivă la creşterea inflaţiei. S-a convenit să existe colaborare pe întâlniri frecvente între BNR şi Guvern.

 

Guvernul şi-a arătat disponibilitatea ca înainte de orice măsuri conform programului de guvernare să aibă întâlniri cu BNR şi să analizeze împreună. Părerea comună e că nu e niciun indiciu că România e în prag de criză sau că ar veni vreo criză.

 

Eu am adus în discuţie de la început că nu e cazul, necesară, o mediere, nu e conflict între BNR şi Guvern. I-am spus lui Mugur Isărescu că, contrar la ce sunt spuse în spaţiul public de unii cu funcţii înalte sau mai puţin înalte, nu e nicio intenţie a PSD să pună control asupra BNR.

 

Previziunile economice sunt bune, nu au fost respinse de BNR.

 

”În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, anunță Liviu Dragnea, într-un comunicat.

 

”Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv. În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicatul președintelui PSD.

 

La întâlnirea de la Parlament participă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dar și Darius Vâlcov, consilierul premierului judecat pentru corupție. 

 

Comentarii Facebook