Emil Boc, declarația zilei: Metroul va fi cât o pădure cu sute de mii de copaci


Primarul Emil Boc continuă să facă declarații fantasmagorice, neacoperite de finanțările existente, și spune că Metroul va fi cât o pădure cu sute de mii de copaci.

Avem 200 de ha de parcuri în construcție și în remodelare. Plantăm 200.000 de copaci până în 2030. Facem culoarul verde-pietonal pe malul Someșului. Noi venim în permanență cu proiecte care să stopeze creșterea poluării și să trecem în faza cealaltă de calitate a vieții.

Gândiți-vă că Metroul va fi echivalentul a unei păduri cu jumătate de milion de copaci. Asta va însemna din perspectiva absorbției gazelor cu efect de seră și a diminuării poluării. Sunt lucruri pe care le gândim de multă vreme, nu de astăzi.

Un alt lucru pe care putem să-l facem este să utilizăm transportul în comun și să lăsăm mașina acasă. O mașină clar poluează în oraș, de la 30.000 de mașini în 1989, la 210.000 câte avem astăzi. Vă dați seama ce înseamnă asta pentru un oraș antic, de 2.000 de ani, iar configurația nu-i permite să aducă de 7 ori mai multe mașini”, a afirmat edilul Clujului, la o emisiunea online.

Problema este că metroul nu are finanțare suficientă. Vorbim acum numai de 300 de milioane de euro prin PNRR, dar tot proiectul costă 2 miliarde. Chiar dacă luăm în calcul că Boc vrea să facă în primă fază un ”Metrou scurt”, de numai 9 stații, și acesta ar costa 900 de milioane de euro, așadar acum este asigurat numai 30% din buget, iar perspective de suplimentare a fondurilor nu prea sunt. 

Comentarii Facebook