Dohotaru, amendat cu 15.000 de lei pentru protestul din Pădurea Hoia


Adrian Dohotaru, organizatorul protestului din Pădurea Hoia, a fost amendat cu până la 15.000 de lei.

O amendă de aproape 4 (patru) ori mai mare decât cea primită de firma care a construit drumul ilegal prin mijlocul pădurii! Băi, fraierilor și prea-zeloșilor cu tresă și chitanțier, e vorba și de sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Fiind plecat din Cluj, n-am avut cum participa la plimbarea ”Stop haosului imobiliar”, organizată în semn de protest împotriva drumului ”nășit” peste noapte (la modul cel mai propriu) prin Pădurea Hoia”, a relatat fostul senator Mihai Goțiu. 

Pentru cei care nu sunt clujeni, pădurea asta e cunoscută mai ales pentru poveștile cu vizite ale extratereștrilor și alte fenomene paranormale, cultivate, în anii 90, de presa centrală. Pentru clujeni, Pădurea Hoia este unul dintre plămânii esențiali ai orașului și una din zonele de relaxare în aer curat. Distrugerea ei nu reprezintă doar un ”disconfort” pentru cei care vin aici, ci agravarea problemelor de sănătate pentru toți locuitorii municipiului. 

Să nu ne facem iluzii: în ciuda imaginii de ”oraș de 5 stele” pe care Primăria  și primarul în funcție o vând la nivel național, poluarea din Cluj-Napoca e la fel de letală precum cea din celelalte orașe mari ale României. Potrivit studiului realizat de CE Delft, la solicitarea Alianței Europene de Sănătate publică, în toamna anului trecut, costurile sociale generate de impactul poluării asupra sănătății în Cluj-Napoca se ridică la aproape jumătate de miliard de euro/anual (peste 495 de milioane de euro)!

În acest context, transformarea Pădurii Hoia în ”centură” pentru traficul rutier și, mai ales, pentru profitul dezvoltatorilor imobiliari din Cluj-Napoca și Florești, e începutul sfârșitului acestei păduri. Și reprezintă, în cel mai strict sens, UN ATENTAT LA SĂNĂTATEA PUBLICĂ!”, a mai comentat Mihai Goțiu, activist pe probleme de mediu care a pierdut și postul de senator, nemaifiind desemnat pe un loc elibigil de către cei din USR PLUS, dar și funcția de șef al Gărzii naționale de Mediu, tot din același motiv. 

La plimbarea prin pădurea Hoia au participat sute de oameni și nu circa 100, cum se estima în autorizație. ”De ce e de mai multe ori aberant? Pentru că firma care și-a tras ILEGAL drum prin pădure, să se poată apuca de construit ansambluri imobiliare, a fost amendată cu doar... 4.000 de lei. Bani de semințe. Costul a jumătate de metru pătrat (da, jumătate de metru pătrat) din prețul de vânzare al viitoarelor apartamente și vile din zonă!

Pentru că participanții la marș au venit pentru că le pasă de sănătatea lor și a tuturor clujenilor. Cum să-i amendezi pentru că ar fi încălcat norme de protecție a sănătății!? Nota bene: din imagini se vede că participanții poartă mască și sunt dispersați în grupuri, grupulețe pentru a păstra distanțarea. Oare le poate explica cineva tovarășilor de la Jandarmerie și, mai ales, șefilor lor, că există deja mai multe studii științifice, validate și publicate în reviste internaționale de prestigiu, care spun că pandemia asta care ne-a dat sănătatea și viețile peste cap a fost cauzată de distrugerea biodiversității? Și le explică cineva că unul dintre principalii factori agravanți ai pandemiei sunt problemele de sănătate cauzate de poluare? 

No, am și eu un mesaj pentru toți afaceriștii care nu înțeleg că nu poți face profit din distrugerea sănătății altora, pentru toți susținătorii lor politici, de la nivel local și central, și pentru toți ultra-zeloșii de prin Jandarmerie, care își închipuie că sănătatea lor și a copiilor lor se poate proteja prin ”ordin de la șefu”: amenda asta e doar un factor de mobilizare în plus. Dacă vă iluzionați că se lasă cineva intimidat de asemenea practici, vă înșelați! Pentru că miza – sănătatea noastră, a copiilor și nepoților noștri (și a voastră, a copiilor și nepoților voștri, băi fraierilor care dați amenzi!) - e prea mare pentru a renunța!”, a mai spus Goțiu.


Comentarii Facebook