Din 6 decembrie, avem cu toții o șansă la PROsperitate alături de PRO România (P)


Domnule Lăpușan, candidați la Camera Deputaților din partea PRO România. Producătorii locali sunt printre categoriile cele mai afectate de măsurile Guvernului în lupta împotriva pandemiei de Coronavirus. Credeți că vor avea aceștia vreo șansă să-și revină repede după perioada de criză? S-a gândit PRO România în vreun fel să îi ajute? 

Situația micilor producători este extrem de delicată în aceste condiții de pandemie, și mai ales din cauza măsurilor pripite sau de-a dreptul inoportune pe care le-a luat Guvernul Orban. De exemplu, au închis piețele dar au lăsat supermarketurile si mall-urile. Oare ce argumente validate științific se pot aduce pentru a demonstra că piața este un mediu de contaminare mai periculos decât în mall sau în marile lanțuri de magazine alimentare? Pentru că nu există nicio restricție cu privire la un număr maxim de persoane care pot intra la un moment dat în respectivul spațiu. Dar eu personal am încetat să mai caut logica în acțiunile Guvernului. 

Acum am auzit că vor să redeschidă piețele de săptămâna viitoare. Dar mă întreb cu cei îi ajută pe agricultorii care n-au avut cum să valorifice recoltă de toamnă de la categorii întregi de produse? Mi s-a rupt sufletul când am văzut munți de varză lăsată să înghețe pentru că nu a existat loc de desfacere. M-am uitat la mâinile crăpate ale oamenilor acelora. Ei cu ce-s vinovați? Pericolul cel mai mare însă știți care este? Că se poate întrerupe cu totul un lanț de producție, pentru că o parte dintre sumele primite pentru recolta de acum erau folosite pentru pregătirea culturilor de anul viitor. Aici cred că trebuie să intervenim, foarte rapid. Trebuie să găsim o formă să îi despăgubim pe cei care au fost afectați în această perioadă.

Aveți dreptate, d-le Lăpușan, însă problema producătorilor locali nu este numai de acum, acum doar s-a adâncit. Pe termen lung, ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru a-i ajuta?

Noi, cei de la PRO România, am gândit un plan de intervenție pe termen scurt și un plan de acțiuni pe termen mediu și lung pentru fiecare domeniu și categorie de factori interesați.

Strict pentru producătorii locali, vrem să reducem TVA la unele alimente care provin direct de la aceștia, vrem să garantăm un preț minim de preluare pentru anumite categorii de produse și vrem să venim cu scheme de ajutor financiar pentru dezvoltare și inovare. 

Pe termen mai lung, vrem să propunem o politică publică prin care consiliile județene să fie obligate să înființeze asociații sau clustere cu producătorii locali. S-a dovedit în timp că formele de asociere de acest gen sunt benefice atât pentru micii producători, cât și pentru consumatori, care au acces la produse de calitate, chiar dacă nu sunt produse de serie.

Dumneavoastră personal, credeți că puteți face ceva pentru acești mici producători dacă veți ajunge deputat în Parlamentul României?

Mă simt foarte legat de această categorie, atât de agricultori, de crescătorii de animale, de procesatorii de produse lactate sau din carne, dar și de meșterii populari. Mă angajez ca din postura de deputat PRO România de Cluj în Parlament să introduc un proiect legislativ pentru a stimula implementarea conceptului ”farm-to-table” (de la fermă la masă) la nivelul întregii țări. Prin acest concept, fiecare regiune își va dezvolta un sistem alimentar autonom, iar aprovizionarea se va face cu prioritate de la producătorii locali (în restaurante, hoteluri, cantine, școli, magazine dedicate și nu numai). Competiția cu supermarketurile, în care trebuie să se angajeze producătorii români pentru a-și desface marfa, este nedreaptă pentru ei. De aceea, PROmisiunea mea este să-i sprijin și să-i promovez pentru a avea o șansă reală pe piață. Pentru că au produse de foarte bună calitate, dar foarte puțin valorificate, ceea ce uneori are ca efect chiar și dispariția lor. 

Duminică, în 6 decembrie, haideți alături de PRO România, să dăm împreună o șansă acestor oameni care, prin produsele lor, aduc o îmbunătățire pentru calitatea vieții fiecăruia dintre noi, potențialii consumatori! Este șansa noastră la PROsperitate!

Publicat de SC DHC MEDIA NET SRL la comanda Partidul PRO România - Cluj, cod mandatar: 11200008


Comentarii Facebook