Clujul iarăși miroase a gunoaie, deși primarul Emil Boc a promis că ”nu mai miroase în Cluj”


Clujul este afectat de un miros puternic de gunoaie în special în zona Mărăști și Gheorgheni, cartiere situate în apropierea rampei de la Pata Rât. Primarul Emil Boc a promis că transferul deșeurilor a fost sistat, astfel că nu se știe ce s-a întâmplat.

Marți, 3 noiembrie, clujenii au reclamat din nou că miroase puternic a deșeuri în zonele Someșeni, Gheorgheni și Mărăști. Problema a început să apară de când s-a început transferul fracției umede a deșeurilor de la rampa RADP Cluj, de la Pata Rât, în noul depozit ecologic, deschis de Consiliul Județean Cluj. Clujenii s-au revoltat în luna octombrie din cauza mirosului absolut insuportabil, ceea ce a dus la sistarea transferului. Marți, însă, mirosul a reapărut, probabil stimulat și de vremea rece și umedă.

În cursul zilei de luni, 2 noiembrie, primarul Emil Boc a explicat care este situația transferului de deșeuri și că a interzis transferul de la rampa veche la cea nouă.

Autorizația de mediu emisă de către autoritățile statului prevede că după ce se deschide Centrul Județean de Deșeuri rampa provizorie să fie mutată în centrul deschis. Așa scrie în autorizație. Nu scrie intervalul de timp în care să se facă. Colegii mei, pe bună dreptate, au început să pună în aplicare decizia. În secunda în care am văzut că această mutare presupune un lucru extrem, extrem, extrem de neplăcut pentru cetățenii municipiului Cluj-Napoca am dispus personal și expres sistarea oricărui demers. Lucru care s-a întâmplat imediat și nu mai miroase în Cluj. Discut cu Agenția de Mediu, cu specialiști, cu firme de profil, care este posibilitatea tehnică posibilă pentru a muta gunoiul fără a produce miros. Acum suntem în diverse analize, nu pot intra în alte detalii”, a explicat primarul Emil Boc.

Nu se poate să nu se găsească o soluție tehnică pentru neutralizarea unui miros. Am contactat specialiști și cei de specialitate sunt acolo și ne vor prezenta soluții, astfel încât orice mutare a unor asemenea deșeuri să nu se mai facă cu afectarea confortului cetățenilor. De aceea, astăzi transportul este sistat, deșeurile se depun în depozitul autorizat și vom avea împreună cu Agenția de Mediu un grafic cu respectarea tuturor condițiilor, pentru ca sănătate și confortul cetățenilor să nu fie pus în pericol. Vom reveni cu date suplimentare cu privire la transferul deșeurilor. Astăzi nu se mai transferă pentru motivele pe care vi le-am menționat”, a mai spus Emil Boc. 

Comentarii Facebook