Miercuri 19 Februarie

Clujenii plătesc 160.000 pentru angajații din Alianța Vestului. Ce promite iarăși Emil Boc


Fiecare clujean trebuie să achite 0,50 de euro în fiecare an pentru Alianţa Vestului, adică 162.000 de euro, pentru plata salariilor funcționarilor, a anunțat primarul Emil Boc.

Nu sunt un susţinător al proiectului Alianţei Vestului şi nu pentru că uneşte patru primării PNL, ci datorită faptului că, în an Centenar, a adus anumite idei care pot conduce către federalizare. AVE este un proiect politic dar, din punct de vedere tehnic, în exerciţiul financiar 2014-2020 această alianţă nu poate accesa fonduri structurale şi nici investiţii europene. Obiectivele alianţei sunt foarte generale, iar cele de infrastructură nu cred că Primăria Cluj-Napoca le poate influenţa într-un alt judeţ din România. Având în vedere că AVE nu are un obiect de activitate în orizontul de timp apropiat, de ce pe lângă cei 20.000 de lei, aport la patrimoniu, alocăm peste 160.000 de euro cheltuieli de funcţionare, câte 0,50 de euro anual pentru fiecare locuitor? La ce se vor folosi aceşti bani publici?”, a întrebat, joi, în şedinţa Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca, Dan Morar, consilier al PSD.

Primarul Emil Boc a spus că Alianța Vestului vrea să atragă fonduri, dar a recunoscut că în exercițiul finaniar 2014 - 2021 nu se poate.

Acum se negociază cadrul financiar multianual 2021-2027, iar demersul nostru vizează parteneriatul cu Guvernul, împreună să aducem mai mulţi bani în ţară după modelul centurii metropolitane de la Cluj-Napoca. Numai Guvernul putea absorbi bani europeni pentru realizarea centurii, care costă 150 de milioane de euro, dar noi, cu mai mulţi primari de comune, ne-am asociat să facem în locul Guvernului studiile necesare. Vorbim de sănătatea acestui demers pentru oamenii pe care îi reprezentăm şi de a da o şansă ca banii europeni să modernizeze România”, a arătat Emil Boc.

Proiectul privind alocarea banilor a fost votat de toți consilierii locali din Cluj-Napoca.

Alianța Vestului (AVE) a fost înfiinţată în decembrie de primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea. AVE își propune să construiască autostrăzi între cele patru orașe și linii de cale ferată de mare viteză.

Între primarii care au semnat actul de constituire a Alianței Vestului numai trei mai sunt în funcție, după ce Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a părăsit postul pentru o funcție de europarlamentar. 

Comentarii Facebook