Ce spune Boc despre alipirea de Cluj-Napoca a comunelor Florești, Apahida și Baciu


Primarul Emil Boc a vorbit despre discuțiile interminabile legate de alipirea de Cluj-Napoca a comunelor Florești, Apahida și Baciu.

Acest lucru nu va putea fi realizat decât o dată cu o reformă administrativ-teritorială a României. Avem o lege de organizare administrativ-teritorială din 1968, de pe vremea lui Ceaușescu. cu siguranță va urma o altă lege de organizare administrativ-teritorială a țării. La acel moment se poate discuta. 

Sau varianta cealaltă, prin referendumuri locale în ambele localități. Pentru a se fade uniunea în actuala legislație, ar trebui să fie referendumuri și în localitatea x și în localitatea y, iar acesta să fie pozitiv. Deocamdată nu suntem acolo și este prematur să discutăm despre acest subiect. Asta nu ne oprește însă ca noi, așa cum o facem deja, să colaborăm și să gândim în arie metropolitană. Am spus-o de foarte multe ori, dimensiunea Clujului nu se oprește la granița administrativă dintre Cluj și Florești, Cluj și Baciu, Cluj și Apahida. Noi, din start, lucrăm din viziune metropolitană, motiv pentru care și proiectul trenului metropolitan și a metroului, toate sunt în dimensiune integrată.

Acum trecem la nivelul doi de colaborare a ceea ce înseamnă planul integrat de colaborare urbană, astfel încât noi și comunele din acest inel unu, să ne stabilim zonele de investiții prioritate pe domenii: unde va fi următorul pol de dezvoltare în domeniul IT, a industriei manufacturiere, unde va fi viitorul pol de dezvoltare pentru alte industrii. 

Nu ne propunem noi de la Cluj să devenim primari peste comunele din jur, că să colaborăm”, a explicat primarul Emil Boc, la emisiunea de Facebook a Ziua de Cluj.

Deocamdată nu este copt terenul pentru partea aceasta de a discuta problemele politice și administrative. Să ne facem datoria pe cadrul legal existent și vom vedea ce ne va rezerva viitorul”, a mai spus Emil Boc.

Nu avem nevoie să fie unificate aceste localități ca noi să conlucrăm. Avem un exemplu clar, transportul metropolitan. Partea de unificare o lăsăm, pentru că e subiectul unor sensibilități de care nu avem nevoie”, a mai adăugat primarul.

harta4-1000x500.gif

Foto: Harta originală a județului, care conține și comunele Florești, Baciu și Apahida

Comentarii Facebook