Ce parere aveti despre toaletarea copacilor din Parcul Central? Vezi un VIDEO "sensibilizator"

 

Toaletarea parcului central a general un val de proteste din partea clujenilor si a organizatiilor ecologiste. Proiectul este finantat din fonduri europene si presupune modernizarea aleilor si a intregului parc.

 

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca motivul toaletarii copacilor este unul cat se poate de serios. La sfarsitul lunii iulie 2011, Clujul a fost lovit de una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, iar vijelia a doborat zeci de arbori din parcurile orasului si din Cimitirul Central. "Fotografiile prezinta situatia din cimitir, din 21 iulie 2011, cand aleile au fost blocate si multe cruci daramate de copacii smulsi din radacina de furtuna. Aceasta situatie s-a intalnit si in parcuri, vietile clujenilor fiind puse in pericol. Lucrarile de toaletare facute acum in Parcul Central sunt necesare pentru ca acesti copaci sunt batrani. Coronamentul trebuie intinerit si specialistii consultati de cei care executa lucrarea au ales aceasta masura mai radicala, dupa unii, dar necesara", au precizat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

 

Ecologistii contesta aceste lucrari si precizeaza ca arborii puteau fi crutati, iar lucrarile de toaletare sa fie mai "blande".

 

"Toaletarea arborilor nu se face prin taierea ramurilor groase si a intregului sistem de crengi care sustin foietajul, pentru ca urmarile sunt patrunderea prin rani a agentilor patogeni, precum ciupercile de putregai, si a insectelor daunatoare, precum gandacii de scoarta, reducerea aproape la zero a fotosintezei, a evapotranspiratiei si a respiratiei arborilor, toate insemnand, pe scurt, condamnarea acestora la moarte lenta", avertiza conf. dr. Ecaterina Fodor, biolog, consultat de Grupul pentru Actiune Sociala Cluj.

 

Organizatiile ecologiste contesta proiectul si spun ca putea fi facut cu mult mai putine pagube pentru arborii seculari din parc.

Comentarii Facebook