Miercuri 6 Decembrie

Când se va construi noul cartier Sopor. Tarcea: „Cheia nu mai este la noi, e la cei care dețin terenuri acolo”


Administrația locală speră să demareze curând lucrările pentru cel mai modern cartier din România. Potrivit planului, Sopor este un cartier care va fi proiectat de la zero. Pentru prima dată, după anul 1989, se va planifica inițial infrastructura cartierului, iar ulterior autoritățile vor aproba construcția acestuia. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunţat că anul acesta va fi predat planul urbanistic zonal pentru noul cartier Sopor. 

Potrivit viceprimarului, proiectul va fi realizat după ce va fi aprobat PUZ-ul, însă „cheia” nu s-ar afla la Primărie, ci la cei care dețin terenuri acolo.

La Sopor am reușit să obținem toate avizele. Inclusiv avizul de la aeronautică. Anul acesta vom pune PUZ-ul în dezbatere. Primăria Cluj-Napoca nu are teren în zona Sopor. Toate terenurile de acolo sunt terenuri private. Noi ne-am asumat să facem acest PUZ pe 250 ha pentru a avea o dezvoltare unitară și a face un cartier de la zero, un cartier modern, cu o planificare urbanistică așa cum trebuie să fie o planificare urbanistică. Cheia acum nu mai este la noi pentru aprobarea PUZ-ului. Cheia va fi la cei care dețin terenuri acolo. Lucrurile se vor întâmpla după ce va fi aprobat PUZ-ul. Estimarea lui este anul acesta. Primăria mai are de obținut un singur aviz, cel de la mediu", a declarat Tarcea, la Napoca Live. 

Reamintim că Primăria a inițiat un proiect ambițios, dar majoritatea terenurilor din Sopor sunt proprietăți private. Principala condiționare a acestui cartier o reprezintă fragmentarea funciară foarte mare și numărul ridicat de proprietari implicați în procesul de consultare publică. Acest impediment va impune etapizarea întregului proces de dezvoltare urbană, pentru a permite formarea unor asocieri funciare între diferiți proprietari co-interesați și care mai târziu să formeze comunități locale. 

Comentarii Facebook