Duminica 28 Aprilie

Boc explică schimbarea firmei care asigură asistență tehnică pentru lucrările de pe Kogălniceanu: „Arhitectul nu a dorit să se conformeze”


Acuzat că a făcut praf strada Kogălniceanu, Boc a schimbat, pe ascuns, firma care asigură asistență tehnică pentru acest proiect de modernizare. Edilului Clujului a declarat astăzi la un post de radio local că motivul nu ar fi presiunea publicului, ci faptul că arhitectul proiectului nu a dorit să se conformeze solicitărilor pe care Primăria, în urma dezbaterilor publice le-a făcut.

„Aici am fost obligați să reziliem contractul cu arhitectul/proiectantul lucrării. De ce? Pentru că acest proiect a fost analizat pe multiple fațete de către opinia publică: soclul de la Școala Ardeleană - proiectantul nu a prevăzut soclu, în urma dezbaterilor cu cetățenii și a deciziei primăriei s-a decis repunerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”, apoi copacii de pe Universității - proiectantul dorea să fie relocați, am făcut dezbateri publice aproape o lună de zile, am ascultat fiecare voce, și cu excepția a doi copaci mai mici am decis ca toți ceilalți să fie păstrați și trei, bustul lui Emil Racoviță - arhitectul dorea să fie eliminat complet, punct de vedere pe care nu l-am împărtășit, apoi a zis să fie pus pe o stradă lătularnică, nu am acceptat.

În rest, lucrarea este de calitate, dar arhitectul nu a dorit să se conformeze acestor solicitări pe care primăria, în urma dezbaterilor publice, le-a făcut. Și având în vedere că trecuseră vreo 2 luni de la avizul Comisiei de Monumente, care a avizat punerea soclului (...) pur și simplu nu a dorit. Ne-am văzut obligați, pe temei legal, și din dorința clujenilor pentru că cetățenii sunt importanți în oraș, nu arhitectul, să reziliem contractul. Am obținut un nou aviz de la Comisia de Monumente cu alt proiectant. Nu a fost reziliat contractul de realizare a proiectului. Constructor avem, el doar a fost ținut în șah de către proiectant, încă din iunie. Am reziliat partea de asistență tehnică pentru viitor”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Amintim că, înainte de această decizie edilului Clujului declara în luna martie că Primăria nu poate să își asume rezilierea contractului pentru lucrările de pe strada Mihail Kogălniceanu deoarece s-ar pierde finanțarea europeană, lucru care însă a fost posibil la presiunea civicilor clujeni fără riscul de a pierde banii europeni. 

„A rezilia contractul astăzi înseamnă pierderea proiectului și a banilor europeni. Nu poți... este o chestiune de corectare a unei soluții care o să se facă în conformitate cu interesele orașului. Repet, am această întrebare pentru proiectanți, de ce s-a dus la comisia de monumente cu o altă propunere decât cea prezentată în concursul de soluții. (...) Soclul se vede că nu mai există, dar se reface în forma aceea, nu este o problemă, oamenii au ajuns pe Lună, nu e o problemă refacerea soclului”, a afirmat edilul în luna martie. 

Comentarii Facebook