Bataie de joc! Drumul national 18B, Cluj - Maramures, nu a vazut niciodata asfalt


Drumul national 18B, care face legatura intre Cluj si Maramures, este fara indoiala cea mai mare bataie de joc posibila. Nu a vazut niciodata o lopata de asfalt, dar drumul are statut de "national".

Soferii sunt obligati chiar si sa plateasca rovigneta, cu toate ca circula cu masina prin noroaie si gropi, altfel risca sa primeasca amenzi din partea politiei rutiere. Drumul porneste din localitatea Caseiu de langa Dej si ajunge in satul Rohia, judetul Maramures, apoi la Targu Lapus si de acolo in Baia Mare.

Soferii il folosesc pentru ca scurteaza distanta dintre Cluj Napoca si Baia Mare, dar multi regreta ulterior opentru ca isi distrug masinile. Drumul este practicabil numai in timpul verii, iar reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au pus un indicator care informeaza ca drumul este deschis numai pana la kilometrul 18, adica pana in Magoaja (judetul Cluj). "E drum national si niciodata nu a fost asfaltat. Mai bine il lasau judetean si poate era mai bine, poate era asfalt pe el", a spus un sofer, conform dejeanul.ro.

"Promovat" de la statutul de judetean la cel de national, drumul a fost la un pas sa fie asfaltat, dar lucrarile au mers prost. "S-a inceput la un moment dat sa se toarne asfalt, dar s-au oprit. Acum este si mai rau. Sunt gropi uriase" a spus Gavril Mihut, primarul comunei Chiuiesti.

Deputatul PSD Cluj, Cornel Itu, s-a laudat cu un proiect de salvare a drumului. Parlamentarul a inaintat in 2011 ministrului Turismului de atunci, Elena Udrea, si ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, o propunere prin care drumul sa fie transformat intr-un traseu turistic, Magoaja fiind locul de nastere al haiducului Pintea.

"Doresc infiintarea Drumului lui Pintea in tara Lapusului, tara Maramuresului, Bihor, Satmar si Salaj, unde Pintea a haiducit. Ma leg de acest drum istoric si turistic si chiar ecumenic, deoarece cred ca poate deveni un brand al nordului Transilvaniei, acest drum al lui Pintea. Voi face demersuri catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si catre ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a fi pus in evidenta drumul national DN 18 B, Magoaja - Targu Lapus. Sper sa grabesc terminarea acestui drum, care va putea fi denumit Drumul lui Pintea. Satul Magoaja este unul deosebit, pentru ca Pintea s-a nascut aici", a declarat Cornel Itu.

In cadrul traseului "Drumul lui Pintea" ar urma sa fie incluse si obiective precum manastirile Rohia, Casiel, Rohita, Nicula si Barsana.

Propunerea s-a lovit probabil de usi inchise, pentru ca nu s-a mai vorbit nimic despre ea.

 

Comentarii Facebook