Ancheta Recorder ”Clanul Marelui Alb” arată cum sunt sifonați banii publici, pentru construcția sau reabilitarea de biserici - VIDEO


Jurnalistul Victor Ilie de la Recorder s-a infiltrat sub acoperire în rândul mai marilor bisericii ortodoxe, care decid cum sunt cheltuiți banii publici pentru construcția și reabilitarea de biserici.

Recorder arată Biserica Ortodoxă ”şi-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcţionare rămân în parte necunoscute pentru muritorii de rând şi pentru instituţiile de control ale statului”. Jurnalistul Victor Ilie s-a prezentat drept om de afaceri cu conexiuni politice, care poate face rost de bani europeni pentru reabilitarea unor biserici. Așa a ajuns la episcopul vicar Aurel Mihai, consilierul general Lazăr Neacșu, care se prezintă drept un reprezentat al Bisericii în politică, și la un om de afaceri care lucrează cu Biserica.

Modul în care sunt atribuiți banii publici firmelor de ”casă” ale bisericii este unul simplu. Aceste societăți depun dosare la Primărie pentru a obţine finanţare pentru anumite lucrări, iar apoi îşi recuperează banii şi îi multiplică din licitaţiile pentru realizarea lucrărilor, pe care le câştigă pentru că doar lor le sunt cunoscute din Ziarul Lumina, denumit ”SEAP-ul Bisericii”. ”Nu există pe piaţă Ziarul Lumina? Nicăieri. Numai în Biserică. Ai înţeles?”, spune Lazăr Neacşu, consilier general al Primăriei Capitalei și membru în Adunarea Națională Bisericească.

Comentarii Facebook