Un lac important din România, care asigura apă pentru zeci de mii de oameni, a secat complet: „Ia uitaţi, e piatră!”


Seceta continuă să facă ravagii şi lasă în urmă peisaje dezolante. În multe zone din ţară, culturile agricole sunt compromise, iar oamenii primesc apă cu porţia. Opt comune din judeţul Iaşi riscă să rămână complet pe uscat, după ce lacul care le alimenta a secat mai bine de jumătate. Iar meteorologii n-au veşti bune nici pentru perioada următoare.

Ia uitaţi, e piatră! Ăsta e mâl”. Lacul Hălceni din comuna Şipote, unul dintre cele mai mari lacuri cu apă potabilă din nordul judeţului Iaşi. Pe locul unde nu de mult era apă, acum pasc oile, iar oamenii se plimbă cu căruţa. Seceta a golit mai bine de jumătate din suprafaţa de 400 de hectare. „Acum se poate trece prin mijlocul lacului fără nicio problemă. La mijloc trebuia sa aibă cel puțin doi metri adâncime. Nici vorba de așa ceva. Nu mai este apă nici măcar în sol, e atât de uscat încât s-au format cratere. Aşa ceva nu am văzut”, mărturisește Ioan Prăjanu, primarul din Şipote, potrivit Observator.

Secetă cumplită la Iași. Lacuri secate și culturi compromise

Râul Miletin, care alimenta lacul, nu arată nici el mai bine. Oriunde te uiţi, nu vezi niciun strop de apă. „E secat complet.Acum doi sau trei ani a dat afară complet. A ieşit din albie şi a fost inundat tot aici”, povestește primarul. Din lacul Hălceni se aprovizionează opt comune cu câteva zeci de mii de locuitori. Oamenii spun că aici nu a mai plouat serios de la începutul lunii mai. În ultimele săptămâni au primit apă cu porţia. „Curge, dar puţin. Nu poți sa pui o mașina automată sa spele”, zice un localnic. „Noaptea nu curge deloc”.

Citește și: Seceta din anul 2022, diferită față de cele din anii trecuți: „Ultimii 20 de ani au fost o continuă perioadă de secetă, întreruptă de ani mai normali”

Nu doar aici sunt probleme. Alte 17 comune din judeţ primesc apă cu picătura. Aşa că furnizorul de apă potabilă în reţea recomandă deschiderea robinetului doar pentru strictul necesar: consum alimentar şi igienă. „În comuna Cucuteni și două sate din comuna Gropnița, unde câteva zeci de gospodarii nu au apă, se asigură distribuirea apei potabile cu rezervoare mobile”, a declarat Răzvan Manolache, ApaVital Iași.


Comentarii Facebook