Ultima zi înainte de Paște! Tradiții, superstiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce se pune în coșul de Paște
Sâmbăta Mare, cunoscută și sub numele de Marea Sâmbătă, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Această zi precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind o zi încărcată de semnificație spirituală.
Astăzi, în Sâmbăta Mare, credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.
Astăzi, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște, drobul, ouăle roșii sau pasca. Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.
Coșul de Paște
Gospodinele pregătesc coșul de Paște, pentru ca acesta să fie sfințit la slujba de Înviere. Acesta conține de obicei un ştergar nou, o o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, miel, sare şi vin.
Este o zi în care nu se doarme doarece se spune că, atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.
În noaptea dintre Sâmbăta Mare și Duminica Paștelui, credincioșii participă la slujba Învierii. Momentul culminant este primirea Luminii Sfinte, adusă în România de la Ierusalim, simbol al Învierii și al biruinței vieții asupra morții. Oamenii iau lumină de la preot și o duc acasă cu grijă, păstrând-o aprinsă cât mai mult timp ca semn de binecuvântare.
0 Comentarii