Trebuie montate anvelopele de iarnă în curând. Care sunt noile cerințe în ceea ce privește schimbarea acestora


Anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege. Potrivit legii, anvelopele de iarnă trebuie montate dacă temperaturile scad sub 7-10 grade Celsius și se așteaptă condiții de gheață, zăpadă sau polei.

Ordonanța 5/2011, supranumită și ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, reglementează exact ceea ce trebuie să facă șoferii. 

Legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, iar șoferii au rămas cu impresia greșită că acestea trebuie schimbate până la data de 1 noiembrie. De fapt, totul ține de fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chiciura. Dacă aceste fenomene sunt prezente, atunci trebuie schimbate pneurile de vară, cu cele de iarnă. 

Cunoscătorii recomandă ca anvelopele de iarnă să fie montate atunci când temperaturile diurne au valoarea de sub 7 grade Celsius, pentru 3 zile consecutive. În lege nu este stipulată o dată anume. Totuși, Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]”.

În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate.

Concluzia este că din momentul în care drumul s-a acoperit de zăpada, polei sau gheață, nu trebuie ieșit cu mașina fără sa fie echipată cu anvelope de iarnă. Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Comentarii Facebook