Duminica 28 Aprilie

Temperaturi record! Vara lui 2023 a fost cea mai caldă din istorie, la nivel global


Vara anului 2023 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată pe Pământ, a anunţat miercuri observatorul european Copernicus, relatează AFP.

Iulie a fost cea mai fierbinte lună măsurată vreodată, iar august 2023 este a doua cea mai fierbinte, potrivit sursei citate.

Mai mult, anul acesta se apropie vertiginos de titlul de cel mai cald an din istorie, media globală fiind cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald de până acum. Prognoza nu este deloc pozitivă având în vedere previziunile sezoniere şi revenirea fenomenului climatic El Niño în Pacific, care este sinonim cu o nouă încălzire.

,,Cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane", a declarat, Samantha Burgess, şefa adjunctă a serviciului Copernicus pentru schimbări climatice.

Temperaturile ridicate au efecte grave asupra biodiversității precum albirea coralilor, proliferarea algelor dăunătoare şi potenţialul colaps al ciclurilor de reproducere.


Comentarii Facebook