Șoferii ar putea scăpa mai ușor de amenzi. Polițiștii rutieri ar putea fi obligați să reducă viteza indicată de radar cu până la 10%


Șoferii ar putea să scape mai ușor de amenzi, conform unui amendment propus.

Concret, Polițiștii rutieri ar putea fi obligați să reducă viteza indicată de radar cu până la 10 km/h, potrivit Profit.ro.

Această măsură ar ajuta să combată cazurile de erori tehnice ale aparatelor, cei 10 km/h fiind considerați marjă de eroare. 

Autorii inițiativei menționează că acest lucru ar clarifica legislația privind măsurarea vitezei cu cinemometrul, fiind evitate cazurile în care unele instanțe de judecată recunosc existența marjelor de eroare ale aparatelor iar altele nu. 

„Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționati contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită.

Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus mentionați”, arată autorii amendamentului în expunerea de motive. 

Agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei:

  • până la 100 km/h inclusiv - 10 km/h; 
  • peste 100 km/h - 10% din viteza măsurată. 

Potrivit inițitatorilor, amendamentul ia în considerare marjele de eroare din legislația altor state europene, acestea fiind cuprinse între 3 km/h și 10 km/h, în funcție de țară.


Comentarii Facebook