Schimbarea garderobei la români: Magazinele online VS magazinele fizice

Odată cu trecerea verii, mulți dintre români încep să își schimbe garderoba, pentru a se pregăti de sezonul rece, însă, pentru o mare parte dintre persoane, mersul la cumpărături este o adevărată corvoadă. 

Din fericire, în ziua de astăzi, internetul ne permite să facem cumpărături direct din fotoliul de acasă sau de pe scaunul de la birou, fără să fim nevoiți să facem nici măcar un pas. În magazinele online putem să găsim aproape orice articol vestimentar ne-am dori, de la tricouri, bluze de dama, sacouri de bărbați, până la îmbrăcăminte sportivă pentru copii.

Totuși, cât de avantajoase sunt aceste magazine virtuale? Există riscuri suplimentare față de mersul direct într-un magazin fizic? Aveți parte de aceeași calitate a serviciilor?

Mai jos am enumerat câteva avantaje și dezavantaje ale magazinelor online

Avantajele magazinelor online

Unul dintre principalele motive pentru care magazinele virtuale de îmbrăcăminte și încălțăminte au crescut foarte mult în popularitate față de cele tradiționale este faptul că nu mai suntem limitați de un orar de funcționare. Dacă am avut o zi încărcată și putem să facem cumpărăturile abia după ora 22.00, magazinele online funcționează 24/7.

De asemenea, un alt avantaj considerabil îl reprezintă varietatea de produse. Este destul de binecunoscut faptul că bărbații nu au, în general, la dispoziție o selecție foarte mare de brand-uri în magazinele fizice. În schimb, față de magazinul tradițional care poate comercializează articole de la mai puțin de 10 brand-uri, clientul unui magazin online descopera hanoracele pentru barbati de la marea majoritate a firmelor de renume, toate pe același site.

Marketingul targetat este și el foarte important în succesul magazinelor virtuale. Astfel, prin abonamentele pe email sau notificările de pe rețelele sociale, clienții pot primi foarte rapid informații privind cele mai noi și avantajoase oferte sau reduceri. Mai mult, anumiți retaileri care dețin și magazine fizice preferă să introducă promoții special destinate mediului online.

Dezavantajele magazinelor online

Deși confortul shopping-ului din fața calculatorului sau a smartphone-ului este un factor motivant pentru mulți cumpărători, spre deosebire de magazinele fizice în care mergi, achiziționezi produsul și ai plecat cu el acasă, în cazul magazinelor online, trebuie să aștepți până îți vine comanda acasă. Aici pot interveni destul de multe complicații, fie că este vorba de întârzierea transportului, pierderea coletelor sau o adresă introdusă greșit.

Încrederea în produsele comercializate este un alt motiv pentru care o bună parte din români preferă să își achiziționeze hainele din magazinele fizice. Deși în ziua de astăzi marea majoritatea retailerilor online comercializează produse ale brandurilor cunoscute în întreaga lume, multe persoane preferă să inspecteze calitatea acestora într-un magazin fizic, pentru a vedea cu ochii lor pe ce dau banii. De asemenea, cum mărimile pot varia considerabil de la un producător la altul, mulți cumpărători își doresc să probeze personal articolele înainte de achiziție. În România, nu foarte mulți retaileri oferă posibilitatea de a comanda acasă mai multe mărimi ale aceluiași produs, apoi păstrarea celei care se potrivește.

Totodată, evoluția internetului și a ușurinței cu care oricine își poate crea într-o zi un magazin online a dus la o scădere a încrederii în comerciant. Pe rețelele de socializare apar zilnic noi așa-zise ”magazine” sau ”outlet-uri” online, însă dacă acestea nu sunt verificate corespunzător, s-ar putea dovedi a fi o înșelătorie sau un magazin care vinde produse contrafăcute. Din acest motiv, este indicat să faceți cumpărături doar în magazinele online autorizate, în special dacă optați pentru plata online.

Fie că optați pentru confortul cumpărăturilor din fața ecranului sau preferați să mergeți în magazine pentru a proba hainele din cele mai noi colecții ale brand-ului preferat, cumpărătorii din ziua de astăzi au la dispoziție nenumărate opțiuni, iar schimbarea garderobei a devenit o sarcină mai ușoară ca niciodată.


Comentarii Facebook