Rusia ameninţă cu arme nucleare regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO. Rusia: Ne trebuie „un echilibru militar”


Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a avertizat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la organizația militară, Rusia „va fi nevoită” să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare în regiunea baltică. 

Atât Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, cât și Suedia analizează foarte în amănunt posibilitatea de a depune cerere pentru aderarea la NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a anunțat miercuri premierul finlandez Sanna Marin. 

Medvedev a atenționat că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la Nato, Rusia își va întări forțele terestre, navale și aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru „restaurarea echilibrului militar”.

Dmitri Medvedev: „Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă”

Totodată, el s-a referit în mod explicit la ameninţarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear", regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică, echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012. „Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta”, a mai declarat Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacţionat joi şi a declarat că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză, notează Agerpres

Cum au reacționat autoritățile internaționale după amenințările lansate de Rusia

La rândul său, premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a declarat joi, 14 aprilie, că ameninţarea Rusiei de a-şi întări prezenţa militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu este „nicio noutate”.

Vladimir Putin susţine că „operaţiunea militară specială” din Ucraina este necesară pentru că SUA folosește Ucraina pentru a ameninţa Rusia, iar Moscova este nevoită să reacţioneze împotriva persecutării populaţiei rusofone din Ucraina. Ucraina spune că luptă împotriva unei uzurpări de teritorii în stil imperialist şi că acuzaţiile lui Vladimir Putin de genocid sunt nişte inepţii.


Comentarii Facebook