Putin își umple închisorile cu proprii cetățeni. Mii de manifestanți anti-război ruși au fost reținuți și amendați în weekend


Poliția a reținut duminică peste 4 300 de persoane la protestele din Rusia împotriva invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, potrivit unui grup independent de monitorizare a protestelor, scrie Reuters.

Cei care protestează faţă de prezenţa militară rusă în Ucraina riscă de asemenea, amenzi, în conformitate cu un nou articol din codul administrativ care interzice acţiunile publice „discreditând forţele armate”.

Mii de protestatari au scandat „Nu războiului!” și „Să-ți fie rușine!”, potrivit videoclipurilor postate pe rețelele de socializare de activiști și bloggeri din opoziție.

Au fost arestați zeci de protestatari din Ecaterinburg, oraș situat în Ural. Un protestatar de acolo a fost bătut și pus la pământ de polițiști și îmbrăcat în echipament de revoltă. O pictură murală din oraș care îl arată pe președintele Vladimir Putin a fost distrusă.

Ministerul de Interne al Rusiei a declarat că poliția a reținut aproximativ 3 500 de persoane, inclusiv 1 700 la Moscova, 750 la Sankt Petersburg și 1 061 în alte orașe. Ministerul de Interne a declarat că 5 200 de persoane au luat parte la proteste. Grupul de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că a documentat detenția a cel puțin 4 366 de persoane în 56 de orașe diferite.

De asemenea, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti, un locuitor din Siberia a fost prima victimă a legii care care reprimă „informaţiile false” despre activităţile militare ruse în Ucraina: un bărbat a fost amendat cu 60 000 de ruble (480 de euro) pentru că a lansat un apel la o manifestaţie împotriva intervenţiei în Ucraina.

Sursa foto: Reuters

Comentarii Facebook