Pensionarea la 70 de ani - o măsură controversată adoptată într-un stat european: „Vor pierde dreptul la o viață demnă de senior”
Parlamentul danez a adoptat recent o lege prin care vârsta de pensionare va ajunge la 70 de ani până în 2040, poziționând Danemarca drept țara europeană cu cea mai ridicată limită pentru pensionare.
De mai bine de un deceniu, vârsta legală de pensionare din Danemarca este ajustată în funcție de speranța de viață și revizuită la intervale de cinci ani. În prezent, aceasta este stabilită la 67 de ani, urmând să crească la 68 în 2030 și la 69 în 2035. Pensionarea la 70 de ani va afecta persoanele născute după 31 decembrie 1970.
Legea a trecut cu 81 voturi „pentru” și 21 „împotrivă”. Totuși, anul trecut, prim-ministrul social-democrat Mette Frederiksen a afirmat că „nu mai credem că vârsta de pensionare ar trebui crescută automat” și a subliniat: „nu poți continua să spui că oamenii trebuie să lucreze cu un an în plus”.
Un muncitor danez, Tommas Jensen, în vârstă de 47 de ani și cu o meserie fizic solicitantă, cea de montator de acoperișuri, a declarat unei publicații daneze că această schimbare „nu este rezonabilă”. „Muncim fără oprire, dar nu putem continua”, a explicat el. Jensen a adăugat că situația „poate fi diferită pentru cei care lucrează la birou”, însă pentru oamenii cu meserii grele, „este o provocare dificilă”. „Mi-am plătit impozitele toată viața și ar trebui să am și timp să mă bucur de copii și nepoți”, a conchis el.
În ultimele săptămâni, sindicatele au organizat mai multe proteste la Copenhaga împotriva acestei creșteri. Jesper Ettrup Rasmussen, liderul unei confederații sindicale daneze, a calificat propunerea drept „complet nedreaptă”, afirmând că „Danemarca are o economie sănătoasă, dar totuși cea mai ridicată vârstă de pensionare din Uniunea Europeană”. El a avertizat că o asemenea măsură va face oamenii să „pierdă dreptul la o viață demnă de senior”.
Decizia Danemarcei de a ridica vârsta de pensionare la 70 de ani reflectă presiunile demografice și economice cu care se confruntă multe state europene. Cu toate acestea, această schimbare stârnește dezbateri intense privind echilibrul dintre sustenabilitatea sistemelor sociale și dreptul cetățenilor la o pensionare decentă, echitabilă pentru toate categoriile sociale, inclusiv pentru cei cu muncă fizică grea.
8 Comentarii
NU MAI TREBUIE COTIZAT BANUL LA SALTEA NU CUM VREA ISĂRELUU MOARTEA
trebuie sa-i slugaresti pana mori
Sa vina în România sa se angajeze la stat..o sa primească pensie după ce termina liceul..
@Soc: Hmm. Dă-le idei !!!
Si 60-65 este mult pt. unele categorii de munca. Cu ce am gresit fratilor ? 40 de ani de lucru nu ajung ? Pe cand am inceput noi lucrul se lucra si sambetele si duminicile, ore suplimentare. Cine le ia in considerare ? Azi-maine vom avea de achitat si o taxa de sicriu, sicriu pe care-l vor pastra pt. noi la locurile de munca. Dar cine ne va mai angaja… Citeste mai departe
@Tit: Eu chiar nu mai înţeleg nimic. Pe-o parte se vehiculează că roboţii au să ne înlocuiască iar pe de altă parte toată această mascaradă cu creşterea vârstei de pensionare !!!
.
"capul plecat sabia nu-l taie' ...prostilor