Marti 27 Septembrie

Oficialii americani susțin că Rusia se concentrează pe cucerirea estului Ucrainei. Putin vrea să anunțe victoria pe 9 mai


Oficialii ruși au revizuit strategia de  război din Ucraina a Rusiei în ceea ce privește preluarea Donbasului și a altor regiuni din estul țării atacate, stabilind o dată țintă la începutul lunii mai pentru a-și duce la bun sfârșit planurile de atac. Potrivit mai multor oficiali americani citați de CNN.

Declarațiile au fost făcute în baza unor evaluări efectuate de serviciile de informații de la Washington, conform sursei citate. Rusia și-a revizuit planurile de cucerire având în vedere că după mai bine de o lună de război, forțele terestre rusești nu au reușit să mențină controlul asupra regiunilor cucerite.

9 mai, ziua în care Rusia și-a propus o victorie în războiul contra Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin se află sub presiune pentru a demonstra că poate arăta o victorie în acest război, iar estul Ucrainei este locul în care are cele mai mari șanse să obțină acest lucru, spun oficialii citați de CNN. Interceptările serviciilor de informații americane sugerează că Putin se concentrează pe data de 9 mai, potrivit unui oficial american.

Data de 9 mai este foarte importantă din punct de vedere cultural în Rusia, fiind marcată „Ziua Victoriei”. Țara marchează capitularea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriașă de trupe și armament prin Piața Roșie din fața Kremlinului. Oficialii spun că Putin vrea să sărbătorească în acea zi o victorie în războiul pe care l-a declanșat.

„Rusia este departe de o victorie”

Alți oficiali notează că, chiar dacă va avea loc o sărbătoare la Moscova, Rusiei ar putea fi departe de o victorie reală. „Putin va avea o paradă a victoriei pe 9 mai, indiferent de stadiul războiului sau al discuțiilor de pace. Pe de altă parte: cu ce trupe și vehicule va face o paradă a victoriei?”, a spus un oficial european din domeniul apărării. Cu toate acestea, oficialii americani și europeni afirmă că orice termene pe care Moscova le-ar putea stabili retoric nu schimbă realitatea de pe teren, potrivit căreia Rusia pare să se pregătească pentru perspectiva unui conflict prelungit.

Rusia va avea parte de un război lung „în stil cecen”

Un diplomat european a declarat că, în timp ce Kremlinul vorbește cu optimism, Putin se pregătește pentru un „război lung și prelungit în stil cecen, pentru că, într-o anumită măsură, nu are unde să meargă în această privință”.

Există mai multe motive care stau la baza calendarului din luna mai, spun oficialii. Pe măsură ce înghețul iernii se termină și solul se înmoaie, va fi mai greu pentru unitățile terestre rusești grele să efectueze manevre, ceea ce înseamnă că este vital ca aceste forțe să se instaleze cât mai repede posibil, apreciază serviciile secrete americane. De asemenea, luptătorii susținuți de Rusia se află deja de ani de zile în acea regiune. Regiunea Donbas din estul Ucrainei este cea în care forțele separatiste ruse au preluat controlul asupra teritoriului în 2014.


Comentarii Facebook