Nou reportaj în presa germană despre nevaccinații din România. Concluzia: Corupție, prostie și sistem sanitar prăbușit


Publicația Der Spiegel a realizat un reportaj despre haosul COVID din România, iar concluziile nu ne fac cinste. Intitulat ”Valul Corona în România: "Am fost atât de proști, uitați-va la mine”, reportajul a marșat pe trei aspecte.

1. Refuzul oamenilor de a se vaccina este bine evidențiat.

2. Jurnaliștii germani nu au uitat nici de lipsa medicilor și migrarea acestora în occident, unde salariile nu se pot compara cu cele pe care le-ar fi primit aici. 

3. Aportul politicienilor și corupția îi fac pe oameni să nu aibă încrede

Mărturiile pacienților din România:

Ar fi trebuit să o fac cu mult timp în urmă, dar întotdeauna am spus: mâine o voi face. Și uite unde mă aflu acum. Aș fi putut să mă vaccinez la medicul de familie, dar nu am făcut-o. Din neglijență, ce pot să spun”, a spus Constantina Nedeluș de pe patul de spital.

Copiii mei s-au vaccinat, am doi nepoți. Eu și soția mea nu ne-am vaccinat pentru că ne-am crezut mai deștepți. Dar am fost atât de proști. Uite prin ce trebuie să trec acum, de când m-am îmbolnăvit”, a recunoscut Florea Traznea.

Voi fi sinceră. Abia am ieșit din casă, sunt bătrână. Am crezut că nu am nicio problemă, așa că nu m-am vaccinat”, a declarat Elena Boziru.

Concluzia reporterilor germani a fost una categorică: ”problema: sistemul de sănătate este într-o stare deplorabilă, mii de medici români au migrat în străinătate, unde câștigă mai mult. În plus, mulți cetățeni nu au încredere în stat și denunță corupția. Acest lucru scade dorința de vaccinare. Doar aproximativ 30 la sută din populație este complet imunizată“.

Der Spiegel a luat și o declarație de la Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare: ”Oamenii vor să rămână acolo unde au trăit toată viața, unii sunt singuri pentru că rudele au plecat la muncă în oraș sau în străinătate. Acest lucru face dificilă vaccinarea persoanelor în vârstă. Și nu au încredere în vaccinare, sunt foarte reticenți, adesea din motive religioase", a spus acesta.

Comentarii Facebook