Meteo ANM. Vremea se schimbă radical. Ce temperaturi se vor înregistra în România zilele următoare


Meteo. Vremea se schimbă radical în unele părți ale țării. Meteorologii au anunțat ce temperaturi se vor înregistra în zilele următoare și unde sunt posibile ploi.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 4 – 10 octombrie, temperaturile vor fi situate în jurul celor normale pentru această perioadă a anului în toate regiunile țării. Însă, este posibil să fie mai frig în extremitatea de est a țării.

De asemenea, conform meteorologilor, sunt posibile ploi în jumătatea nord-vestică a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice. În restul țării, regimul pluviometric va fi normal pentru această săptămână din an.

A începutul săptămânii viitoare, pentru luni ne așteptăm să înregistrăm valori ridicate în toată țara, este vreme mai caldă pentru perioada din calendar, în special în partea de vest, acolo unde în primele zile temperatura ar putea să fie peste 22-24 grade.

În est, sunt valori în coborâre, cu o masă de aer rece în coborâre. De marți vor fi precipitații în jumătatea de vest a țării și în zonele montane, iar maximele în Moldova 13-14 grade”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu la Digi24.

Directorul ANM, despre cum va fi vremea pe tot parcursul toamnei

De asemenea, Elena Mateescu a explicat cu toată toamna din acest an va fi caracterizată de alternanțe de perioade calde cu unele răcoroase, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, și în primele nouă luni ale anului.

Acum, masa de aer cald din nordul Africii aduce valori de temperaturi cu peste 8-10 grade peste normalul perioadei. Am observat tendința în care perioadele mai călduroase mai lungi au adus în atenție valori de temperaturi peste limitele normale cu tendințe de recorduri ale intervalelor respective la minime și maxime, la fel și la perioadele mai reci.

Ne situăm departe de recordul unei luni septembrie pentru temperaturi maxime, acesta a fost de 43,5 grade. Acum am înregistrat valori de 34 de grade”, a spus directorul ANM.

Care este recordul de temperatură pentru luna octombrie în România

Recordul absolut al temperaturilor ce s-au înregistrat de-a lungul timpului în România în cea de-a doua lună de toamnă a fost stabilit la data de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti, județul Ialomiţa. Atunci, termometrele au măsurat 39 de grade Celsius, adică o valoare termică mai degrabă specifică verii.

Pe de altă parte, au fost și ani în care în luna octombrie a nins. Temperatura minimă absolută a acestei luni în țară este de minus 21,3 grade Celsius şi a fost înregistrată la data de 27 octombrie 1988, la Întorsura Buzăului.

Comentarii Facebook